Nyheter

16-årige Alva från Åshammar träffades av blixten — nu vill hon varna andra

av nuntium
21 mars, 2018
Annons

Denna nyhet handlar om en 16-årig tjej som heter Alva Sand och kommer från Åshammar som ligger utanför Gävle. Nyheten är sedan 2016 men den känns ändå aktuellare än aldrig förr — du kommer snart få reda på varför.

Det var som vilken dag som helst. Åskan börja gå och Alva satt med mobilen i handen som hon brukar göra. Men det var då blixten slog ner — och träffade henne.

Annons

– Det brände fruktansvärt mycket. Jag fick kramper och det svartnade för ögonen, säger hon till Expressen.

Det var i juli 2016 som det var åskoväder. Alva Sand som är rädd för åskan gick in på sitt rum, där hon satte telefonen på laddning och började surfa runt.

Utan förvarning så smällde det till rejält från ingenstans och chocken var ett faktum.

– Det smällde till från ingenstans och jag såg något blått silvrigt och blev jättechockad. Jag fick kramper och det svartnade för ögonen. Jag skrek i panik till mamma och pappa att jag blivit träffad av blixten, även fast jag inte visste säkert att det var det, berättar Alva för Expressen.

Hade änglavakt

Efter att Alva blev träffad av blixten så fick hon åka ambulans in till sjukhuset för en observation. Väl framme på sjukhuset så berättade personalen för henne att det är ovanligt att bli träffad av blixten.

Flera var nyfikna över hur det kändes men sedan så berättade sjukhuspersonalen någonting som fick Alva att sätta hjärtat i halsgropen.

– De sa till mig att det var tur att jag inte hade haft mobilen i vänster hand eftersom det är på samma sida som hjärtat. Jag bara tänker, hur kan man ha sådan tur? Jag ältar det fortfarande och undrar om jag hade fått hjärtstillestånd eller vad som hade hänt om jag fått ström genom vänster arm. Jag hade änglavakt.

Många tror att det är helt ofarligt att använda mobiltelefonen när det åskar men det är det uppenbarligen inte. Nu vill Alva dela med sig av sin berättelse så att fler tänker till.

I klippet här nedan kan du se Alva berätta själv om händelsen:

Hjälp Alva att sprida sin varning om att inte surfa med mobiltelefonen när det åskar genom att dela artikeln.

Dela på Facebook

Annons