Familj

10 lärdomar från förr som dagens ungdomar glömt bort – dessa skulle kanske lära dom lite hyfs

Annons
av nuntium
19 maj, 2018
Annons

”Det var bättre förr” är en mening som man får höra titt som tätt. Att vara förälder är oftast lättare sagt än gjort. Att kunna vara tillgänglig dygnet runt för sina barn och att deras framtid vilar i föräldrarnas händer ställer en enorm press på föräldrar. Någonting som många äldre reagerat över är att dagens ungdomar saknar respekt och hyfs mot äldre.

En fråga som många har ställt sig är: ”hur uppfostras dessa ungdomar egentligen?”.

Annons

Att ha en bra barndom och uppfostras på rätt sätt sätter en viktig prägel för framtiden. Främst för sig själv men även för människorna runt omkring i ens omgivning. Men det är inte särskilt lätt att avgöra om man uppfostrar rätt eller fel.

Nedan har vi gjort en lista på tio viktiga och klassiska beteenden som barn fick förr i sin uppfostran, som kanske tyvärr inte är av lika stor vikt idag.

1. Bry dig om dina medmänniskor, fråga hur någon mår.

”Hur mår du?” är kanske världens simplaste fråga att ställa. Men för den som får frågan kanske det betyder hur mycket som helst att du just ställde den frågan. Men det finns en skillnad som är väldigt betydande i hur du frågar. Menar du verkligen det du säger eller ställer du den bara för att?

2. Fråga om du får – innan du gör.

Att fråga om lov innan man gör någonting borde givetvis vara en självklarhet. Men idag är det inte det för alla. Att fråga även om du kanske vet svaret är artigt.

3. Tilltala människor med deras namn.

Det här är någonting som kanske har försvunnit lite, men att tilltala människor med deras tilltalsnamn är artigt. Numera använder man ofta ”du” eller deras smeknamn. Men glöm inte bort – att tilltala en annan människa med dennes verkliga tilltalsnamn är att visa respekt.

4. Ta undan efter dig själv.

För vissa av oss är det här en självklarhet medan andra aldrig har fått lära sig det. Men jag är ledsen, vi har inte uppfunnit tallrikar som kan gå bort från bordet in i diskmaskinen av sig själv. Städa rätt efter dig själv oavsett om du är hemma eller inte.

5. Kommentera inte en annan människas utseende.

Om du har någonting negativt att säga om hur en annan människa ser ut kanske du ska tänka till både en och två gånger innan du säger något. En människas utseende är ofta en känslig punkt och därför bör du inte säga något som är negativt. Men att ge en komplimang om en annans människas utseende är fint.

6. Hjälp en främling – genom att t ex hålla upp dörren.

Det är inte farligt att hjälpa någon man inte känner. Om du ser en annan människa i behov av hjälp, det kan vara en sån enkel sak som att hålla upp en dörr, gör då det. Tänk dig själv, nästa gång är det kanske du som behöver hjälp?

7. Visa respekt till de äldre.

Det här är någonting som är HELT bortglömt och HELT bedrövligt. Dagens ungdom har inte särskilt stor respekt för de äldre. För bövelen, respektera våra äldre människor oavsett om det gäller föräldrar, mor och farföräldrar, lärare eller andra äldre.

8. Visa respekt för andra människors privatliv.

Ibland så bör man inte ha så mycket åsikter om vad andra gör och inte gör. Det kan vara bättre att fokusera på sitt egna istället. Respektera andra för vilka de är och låt dom vara så som dom är.

9. Hyfs vid matbordet är inte särskilt jobbigt – kom ihåg det.

Att ha hyfs vid matbordet är inte särskilt jobbigt men någonting som många glömmer. Ta av dig huvudbonaden och lägg ifrån dig mobilen när ni sitter vid matbordet. Många har både keps och sitter vid mobiltelefonen när de äter. Hyfs vid matbordet är någonting som alla borde lära sig när de uppfostras.

10. Var tacksam – och visa det.

Det här är en oerhört viktig regel. Var tacksam. Om någon annan människa har gjort någonting gott för dig, berätta då att du är tacksam över det. Om du blir mer tacksam för vad du har i ditt liv så kommer du genast bli mycket lyckligare.

Vad säger du? Har vi fått med det mesta eller saknar du något beteende i uppfostran? Det är inte bara ungdomar som saknar detta utan även äldre. Om vi tillsammans hjälps åt att se till så den här listan sprids kanske vi kan få en bättring på det.

Se klippet:

Dela gärna med dig av den här artikeln så kanske människor får upp ögonen och visar lite mer hyfs.

Klicka på ”gilla”-knappen här nedan, eller ovan, om du inte redan gjort det.

Annons
Dela på Facebook