Quiz

Kan du se skillnad om det är Sverige eller Tjernobyl? Gör testet här!

Annons
av nuntium
13 september, 2019
Annons

Natten till lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23 så hände det som inte fick hända. Reaktor fyra i utkanten av Prypjat förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Tjernobylolyckan blev till en början mörkad av Sovjetledningen. Först på kvällen den 28 april så gick sovjetiska myndigheter ut med information om att en olycka inträffat vi Tjernobyls kärnkraftverk.

Annons

Anställda vid Forsmark, som är ett svenskt kärnkraftverk som ligger drygt 1200 km från Tjernobyl, upptäckte förhöjd radioaktivitet måndag morgon den 28 april 1986.

Efter att ha gjort mätningar så kunde det konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Då började man misstänka att någonting allvarligt hade hänt i Ukraina, vilket satellitbilder även kunde visa.

Till en början insåg man inte hur allvarlig situationen var. Man trodde att själva reaktorn var hel och att många av de mätinstrument som man använde för att mäta strålning hade otillräckligt mätområde vilket bidrog till att verkliga strålnivåer underskattades.

Stora områden evakuerades

Stora områden omkring kraftverket evakuerades på befolkning och området närmaste nollpunkten (där olyckan inträffade) kommer att vara farligt att vistas i under hundratals år.

Kan du se om det är Sverige eller Tjernobyl?

Sverige är i mångt och mycket världens bästa land, men städernas utseende har de senaste 70 åren präglats av grå och livlös arkitektur.

Prypjat, staden som utrymdes i samband med Tjernobylkatastrofen, byggdes 1970 i samma arkitektoniska stil som svenska arkitekter avgudat sedan mitten av 1900-talet. Kan du se skillnad på våra svenska städer och den övergivna staden vid Tjernobyl?

Hur många rätt fick du? Berätta i kommentarsfältet.

Annons
Dela på Facebook