Nyheter

Så många miljoner kronor får riksdagspartierna av skattebetalarna varje år

Annons
av nuntium
16 september, 2019
Annons

Hur mycket får egentligen riksdagspartierna i statligt stöd och vilka partier är helt beroende av stödet?

Ungefär 470 miljoner kronor om året bidrar staten och riksdagen till politiska partier. Det offentliga partistödet är den största inkomstkällan för de politiska partierna. Stödet ges i olika former: Från staten, riksdagen, kommuner och landsting.

Annons

Partierna bestämmer i stort sett själva vad bidragen ska användas till och hur mycket pengar ett parti får styrs av valresultatet.

Enligt en granskning som SVT gjort, har riksdagspartierna blivit mer beroende av de statliga partistödet över tid.

Goda ekonomiska tillgångar

Alla riksdagspartier utom Centerpartiet är helt beroende av skattebidrag. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är mest beroende av bidraget.

22 procent finansieras av statligt stöd till Centerpartiet. En av anledningarna till att C inte är så beroende av bidraget är att de har goda ekonomiska tillgångar sedan 2005. Då sålde partiet ett antal lokala och regionala dagstidningar för 1,8 miljarder kronor.

Enligt redovisning till Kammarkollegiet som SVT tagit del av är Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna de partier som får mest av partiintäkter från skattemedel.

Överlägset mest i statsbidrag

Vänsterpartiet får 80 procent av sina intäkter från staten, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får 82 procent. Statskassan brukar i vanliga fall bara finansiera 60 procent av partiernas verksamhet.

År 2018 fick Moderaterna och Socialdemokraterna överlägset mest i statsbidrag med över 100 miljoner kronor var.

Så mycket fick partierna i offentligt stöd i miljoner kronor 2018

 

Avser period 2018-01-01 t o m 2018-12-31

Siffrorna är hämtade från Kammarkollegiet.

Annons
Dela på Facebook