Intressant

Så här farligt kan det vara att peta i näsan – här är anledningen till varför du ska låta bli

Annons
av nuntium
6 mars, 2019
Annons

Nästa gång det kittlar till i näsan och du känner att du vill gå på skattjakt i din egen näsa så kan det vara bra att låta bli. Tänk på den här varningen innan du kör in fingret och börjar gröpa runt efter en kråka.

Det finns nämligen värre bakterier där än man tidigare anat och enligt forskare kan det faktiskt orsaka infektioner.

Annons

Att barn petar i näsan är inte alls ovanligt. Att vi vuxna gör det är inte heller ovanligt, men vi gör det förmodligen när ingen annan ser på.

Varje dag så petar förmodligen 99% av alla människor sig i näsan någon gång under dagen. Inte nog med att det inte ser så fräscht ut så är det även potentiellt farligt.

Källa: Youtube

I ett Youtube-klipp som Business Insider publicerat, så intervjuas Erich P. Voight som berättar varför vi borde låta bli att peta i näsan.

– Stafylokocker är en bakterie som du själv för in i näsan när du petar i den. De kan leva i främre delen av näsan och i samband med att du petar kan de orsaka skavsår. Såren gör att det bildas blod i näsan, som är mat för bakterierna och orsakar ytterligare irritation, säger Dr Eric Voigt i den här videon som publicerats av Business Insider.

Det beror alltså på var du haft dina händer innan som kan vara orsaken till att du lyckas tillföra riktigt vidriga saker in i din kropp. Doktor Voight förklarar också varför det är viktigt att vi lär våra barn att inte peta i näsan.

Källa: Youtube

– Blodtillförseln till just näsan är väldigt stor. Det finns fem artärer som är kopplade till den främre delen. Om det uppstår sår i näsan kan det orsaka rikliga blödningar och barn orsakar ofta sitt eget näsblod genom att peta för mycket i näsan, säger han.

Se doktor Voight när han själv berättar i videoklippet här nedan.

Se klippet:

Annons
Dela på Facebook