Knep

Så gör du effektivt rent din spis – med 2 enkla ingredienser

av nuntium
26 mars, 2020

Är du trött på din skitiga spis? Då måste du testa de här enkla knepen!

Att rengöra spisen står sällan högst upp på våra listor över saker man vill göra på sin fritid. Det är långtråkigt, irriterande och svårt att få det helt ren.

Annons

Det finns hundratals olika ”metoder” för att rengöra spisen, men oftast är de antingen väldigt komplicerade eller helt verkningslösa.

Pröva istället det här husmorstipset, som garanterat gör din spis skinande ren. Ingredienserna du behöver är saker som de flesta har hemma och är väldigt billiga!

Läs mer om de smarta tipsen här:

1. Skrubba bort smutsen

Ett tjockt lager smuts kan vara svårt att få bort från spisen, oavsett hur mycket du skrubbar. Då är rengöringsmedel din bästa vän.

Häll ett tunt lager rengöringsmedel på smutsen och låt det sitta lite och blöta ner. Ta sedan en skrapa och skrubba spishällen försiktigt. Det fungerar inte 100% av fallen men är alltid en bra början!

2. Rengör med handduksmetoden

Har du någon gammal handduk hemma som du egentligen tänkt slänga? Perfekt, då kan den komma till bra användning.

Början med att hälla lite ättika på spisplattan och strö rejält med bakpulver eller bikarbonat över ytan. Blöt sedan handduken i varmt vatten och placera den ovanpå spisplattan.

Låt handduken ligga kvar i cirka 15 minuter och ta sedan enkelt bort all smuts med en vanlig tvättsvamp.

3. Ättika+bakpulver

Precis som i föregående tips så ska du också här strö bakpulver över smutsen på spisen. Häll sedan på lite ättika och låt stå i en kvart. Sedan torkar du enkelt bort smutsen med en våt trasa och kan fortsätta rengöra spisen!

4. Rengör spisen med silikon

Om du har en silikonspatel så fungerar den utmärkt att skrubba bort smuts och fläckar med! Försök göra cirkulära rörelser så det översta smutslagret verkligen lossnar.

Sedan blandar du fyra matskedar med bakpulver eller bikarbonat tillsammans med en matsked vinäger. Blanda ihop allt tills det blir en massa och lägg denna på den fastbrända smutsen i 5 minuter. Avsluta med att skrubba bort smutsen med en mikrofiberduk och torka av med en våt trasa.

5. Ammoniak och alkohol

Gör ditt eget rengöringsmedel med ammoniak och alkohol. Blanda ihop en del ammoniak med tio delar vatten och lite alkohol i en sprayflaska.

Därefter är det bara att spreja blandningen på spisplattan och låt det verka i några minuter. Torka bort vätskan med en trasa och njut av en ren spis!

6. Diskmedel

Visste du att diskmedel även fungerar fint att rengöra spisen med? Häll diskmedel direkt på spisen och strö lite bakpulver eller bikarbonat på. Därefter sprejar du lite väteperoxid ovanpå och rör runt blandningen.

Ta sedan fram din skrubbsvamp och gnugga bort all smuts. Avsluta med att torka av spisen med en torr trasa.

Källor: Newsner, Happy Mama Tales.

Nu kan du sluta ägna timmar åt att skrubba bort smuts från spisen. Pröva dig fram med de här tipsen och hitta din personliga favoritmetod!

Annons
Dela på Facebook