Intressant

Poliserna som begått grova brott

Annons
av nuntium
17 september, 2019
Annons

Deras arbete är att gripa brottslingar och hålla vårt samhälle tryggt. Men vissa poliser går över på andra sidan och blir kriminella.

Från Tore Hedin, mördarpolisen till Kapten Klänning. Här är några av Nordens mest uppmärksammade polisbrottslingar.

Annons

Göran Lindberg – Kapten Klänning var under många år en av landets mest respekterade poliser. Han var bland annat rektor för Polishögskolan mellan 1989 och 1997. Han ansågs vara en av poliskårens främsta eldsjälar när det gällde kampen mot sexuella trakasserier och våld mot kvinnor. Han fick smeknamnet Kapten klänning efter sin kamp mot för jämnlikhet mellan könen.

Men tre år senare – den 25 januari 2010 – slog beskedet ner som en bomb: Lindberg hade gripits av polis på en bensinmack i Falun. Mannen som till synes vigt sitt liv för att bekämpa sexbrott var nu själv misstänkt för att vara en sadistisk sexbrottsling.

Källa: Per-Olof Sännås

Året dessförinnan hade Göran Lindbergs nummer dykt upp i en känd hallicks mobiltelefon. Citypolisens människohandelsgrupp inledde en spaning mot honom, och kunde gripa honom när han var på väg att träffa en 14-årig flicka från Dalarna som han fått kontakt med på ett internetforum.

Detaljerna om polischefens dubbelliv chockerade många av hans vänner inom poliskåren.

2010 dömde Södertörns tingsrätt Göran Lindberg till sex och ett halvt års fängelse för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri. Enligt rätten uppvisade Lindberg ”särskild hänsynslöshet och råhet” mot sina offer. Hovrätten sänkte senare straffet till sex år.

Han släpptes fri i januari 2014, efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt straff.

Jaan Norrby

Han valde det mest drastiska alternativet – han rånade en bank. Den 17 december 2004 stegade han in på Nordeas kontor i Söderhamn beväpnad med ett pistolliknande föremål.

En av poliserna som deltog i rånarjakten som följde var den då 36-årige Jaan Norrby. Han var delaktig i att två oskyldiga män greps och häktades som misstänkta för rånet, men de släpptes efter en vecka.

Istället började misstankar riktas mot Norrby själv, som brottats med ekonomiska problem men strax efter rånet köpte en ny bil. Han greps den 28 januari 2005, och valde att erkänna alltihop:

– Det kändes absurt och fullständigt panikartat att veta att det var jag som var det kräk som gjort detta rån och att det nu var jag som jagade mig själv, berättade Jaan Norrby i P4 Dokumentär 2017.

 

Tore Hedin

Källa: Aftonbladet

En av Sveriges värsta massmördare genom tiderna var polis.

Den 25-årige Tore Hedin begick sitt första mord i november 1951, då han slog ihjäl en vän efter en natts pokerspelande och satte eld på dennes hus i Tjörnarp. Som fjärdingsman utredde Hedin själv mordet, som av förklarlig anledning inte blev löst – åtminstone inte då.

Ett knappt år senare var Hedin ursinnig över att hans fästmö Ulla Östberg anmält honom för misshandel, och bestämde sig för att ta en gruvlig hämnd. Vid midnatt till den 22 augusti slog han ihjäl sina föräldrar och tände eld på deras hus i Kvärlöv. En halvtimme senare begav han sig ålderdomshemmet i det lilla samhället Hurva, där han mördade Ulla Östberg och föreståndarinnan Agnes Lundin. Han satte sedan eld på hemmet, varpå fem åldringar omkom.

Efter de grymma morden lämnade Tore Hedin efter sig ett självmordsbrev i sin bil:

”Och nu är anledningen den att jag blivit bedragen av den tös, som betytt allt för mig här i livet. Hon har handlat svekfullt mot mej och det lönar jag så här.

Den 21 augusti klockan 24.00 slog jag ihjäl min mor och far samt satte eld på huset, därefter körde jag till den svekfulla flickan i Hurva och kom dit kl 00.30. Efter att ha studerat ut lämpligt sätt slog jag ihjäl henne och hennes chef klockan 01.30 varefter jag klockan 02.00 satte eld på huset efter att ha dränkt in det med bensin”, skrev han bland annat.

Klockan fyra på morgonen begav sig Tore Hedin till den närliggande Bosarpasjön, där han dränkte sig.

Eirik Jensen

Den norska polischefen Eirik Jensen ansvarsområde var bekämpning av narkotika och gängkriminalitet. Men i hemlighet var han själv en av de värsta narkotikasmugglarna som vårt västra grannland har skådat.

Jensen, 62, dömdes 2017 till fängelse i 21 år för att han hjälpte till att smuggla in 13,9 ton hasch i Norge, och för att han dessutom tog emot mutor på över två miljoner norska kronor.

Jensens kumpan, Gjermund Cappelen, slapp undan med 15 års fängelse.

– Det är helt enastående i norsk rätt att en polisman med den ställningen som Jensen haft gått in så djupt och medvetet i ett av de största narkotikabrotten i norsk rättshistoria, läste domaren Kim Heger upp när domen förkunnades.

Annons
Dela på Facebook