Okategoriserade

Person körde 80km/h på elsparkcykel – ”slutar i en dödsolycka…”

Annons
av nuntium
29 september, 2019
Annons

Det nya sättet att ta sig fram har blivit väldigt populärt – på en elsparkcykel. Inte bara här i Sverige utan även i andra delar av världen. Norska polisen fågade en person på bild som körde alldeles för snabbt på en elsparkcykel – personen körde i 80 kilometer i timmen.

Det är en väldigt hög andel personer som kört olagligt med elsparkcyklarna de senaste veckorna, så polisen i sydvästra Norge har haft fullt upp.

Annons

– Vi har bland annat ett fall, där vi har en film av en person som kör i cirka 80 kilometer i timmen utan hjälm på en gångväg. Det är galenskap, och det krävs inte mycket förrän det slutar i en dödsolycka, förklarar polisen Sigve Espeland i ett pressmeddelande, skriver VG.

Sedan introduceringen av elsparkcyklarna har den olovliga körningen stigit drastiskt enligt polisen i Stavanger. En orsak kan vara att det inte är så många som kan reglerna.

Olagliga fordon på nätet

En stor faktor till de olagliga körningarna är att många köper elsparkcyklarna via internett och då inte har koll på vad de köper. Enligt regelboken ska maxfarten på fordonet vara 20 kilometer i timmen och det får inte vara längre än 120 centimeter eller ha ett säte. Vilket betyder att den sparkcykel du köper på nätet är oftast är olaglig.

 

Därför vill polisen att samhället ska uppmärksamma reglerna lite mer noga.

– Det här gäller alla, men föräldrar som köper dessa till ungdomarna måste vara extra uppmärksamma. Se till att elsparkcykeln kommer med fartspärr, kolla att det alltid används hjälm och att det tas hänsyn till andra trafikanter, avslutar Espeland, skriver VG.

Annons
Dela på Facebook