Hemskt

Människor tillfångatar vilda igelkottar – har dem som husdjur: ”Det är olagligt”

Annons
av nuntium
4 augusti, 2020
Annons

Fler och fler igelkottar tillfångatas för att användas som husdjur, rapporterar TT.

Igelkottar är fascinerande djur och dessutom väldigt söta, men några husdjur är de inte. Faktum är att det är olagligt att ta hem igelkottar som husdjur.

Annons

Men trots detta så kommer det flera rapporter om en ökning av tillfångatagna igelkottar.

– De är ju ganska gulliga, men framför allt är de väldigt lätta att komma nära. De är ganska ouppmärksamma, både ser och hör dåligt, säger Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

”Är olagligt”

De senaste åren har antalet igelkottar i Sverige minskat och nu anses arten vara nära hotad och rödlistad enligt artdatabanken. En av anledningarna tros vara att grävlingen, ett av få djur som äter igelkottar, har gynnats av mildra vintrar.

Trots detta så blir fler och fler igelkottar bortrövade som husdjur.

– Det är olaga jakt. Att fånga ett djur och ta hem det är att ta det ur sin naturliga miljö och det är en form av jakt. För att bedriva jakt så ska man ha jaktlicens, jakträtt, det ska vara definierad jakttid. Det har vi inte i Sverige på igelkott, säger Forshage.

– Så vi får säga gång på gång att det ska man inte göra alls, säger Mattias Forshage.

Hittade fastknuten igelkott

Nyligen hittade polisen i Köpings kommun en igelkott fastknuten i ett ben vid en koja i skogen. Händelsen utreds som djurplågeri.

Även på andra håll i landet har igelkottarna det svårt. I Nyköping pågår en förundersökning gällande brott mot jaktlagen efter en anmälan om att flera personer fångat in igelkottar för att ha som husdjur, vilket Södermanlands Nyheter skrivit om.

Vi håller med, igelkottar är urgulliga. Men vi bör låta de vara ifred i sin naturliga tillvaro i det fria!

Annons
Dela på Facebook