Djur

Experten varnar: fästingägg kan bära på livsfarlig smitta

Annons
av nuntium
7 juni, 2019
Annons

Sommaren ligger runt hörnet och många ser fram emot att spendera tid i trädgården och naturen. Fästingar är något som många försöker vara uppmärksamma på. Men visste du att de små rackarnas ägg också kan bära på farliga sjukdomar?

Fästingar har som många vet en risk att bära på obehagliga sjukdomar som TBE och borrelia. Därför försöker de flesta undvika dom.

Annons

Faktum är att även fästingarnas ägg kan bära på farliga sjukdomssmittor. Det berättar riksmuseets expert, Didrik Vanhoenacker som vill göra allmänheten uppmärksam på äggens egenskaper.

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen. De flesta fästingar smittas dock som larver eller nymfer när de sitter och suger blod på en sork tillsammans med redan smittade fästingar, säger han till Land.

Källa: Shutterstock

Du kan identifiera fästingägg genom att de alltid sitter ihop i en geleaktig klump, som bilden ovan visar.

Skulle du hitta några ägg så rekommenderas du att ta upp dom med en handske och lägga i en försluten påse. Det är viktigt att de inte kommer i kontakt med din hud.

Därefter gör du dig av med äggen antingen genom att elda upp dom eller spola ner dom i toaletten.

Tydligen så terroriserar de små insekterna oss redan innan de kläcks från sina ägg, så var uppmärksamma därute i sommar!

Annons
Dela på Facebook