Intressant

Efter att ha läst det här kommer du aldrig vilja duscha i varmvatten igen

Annons
av nuntium
25 september, 2019
Annons

Vissa människor duschar alltid på morgonen för att ”vakna till liv”. Ibland kan man stå i tiotals minuter och spola varmvatten i duschen bara för det är skönt. Enligt forskare och gamla studier så är det inte särskilt bra för kroppen om man tar en varmdusch – ju kallare desto bättre är det.

Om man duschar i kallt vatten istället för varmt så har det visat sig ha en rad olika hälsoeffekter på hy, hår och kropp. Efter att du har läst igenom den här artikeln kommer du förmodligen tänka dig för innan du tar en lång varmdusch nästa gång.

Annons

Vatten är oerhört viktigt för att kroppen ska fungera både på in- och utsidan. Genom att dricka mycket vatten så stärks vätskebalansen i kroppen vilket leder till att du håller dig frisk och mår bättre. Vatten är livsnödvändigt, men det är inte bara de som vi dricker som spelar roll. Det vatten som vi badar och duschar i har också en inverkan på hälsan, vilket man kanske inte kan tro.

Under en livstid så tillbringar en människa i snitt 4000 timmar i duschen. Det är rätt många timmar. Det är inte ovanligt att man står i duschen och halvsover på morgonen i hopp om att man ska bli piggare. Men genom att ta en kalldusch kan du både bli piggare och få bättre hy på halva tiden.

Här nedan har vi sammanställt en lista på 7 hälsofördelar som en kalldusch för med sig.

1. När kroppen kyls ner så gör allt för att försöka hålla dig varm. Då går det åt mer energi vilket innebär att du bränner fett. Det hjälper till med kroppens rensande funktioner och motverkar fettklumpsbildning.

2. En kalldusch gör att blodcirkulationen blir bättre. När kroppen kyls ned så flyttas blodet från huden till dina inre organ för att hålla värmen så gott det går. När man förbättrar blodcirkulationen förebygger man åderbråck och dom blir även mindre synliga.

3. Hyn och håret mår bra av kallt vatten. Tack vare kylan så stängs porerna och förhindrar huden och håret att torka ur. Om du duschar kallt så håller sig huden fräschare, jämfört om du duschar varmt så blir huden torr och rynkor dyker upp i förtid.

4. Om man sköljer ur sitt hår med kallare vatten så sliter schampo och balsam mindre på hårstråna. Det hjälper även blodcirkulationen i huvudet. Vill du förhindra mjäll och håravfall så duscha kallt.

5. Duschar du kallt så stimuleras den del av hjärnan som producerar noradrenalin, vilket dämpar en depression enligt en amerikansk studie.

6. Om du känner dig krasslig, så ta en kalldusch. En kalldusch frigör vita blodkroppar vilket innebär att de renar dina celler och inte nog med det så förbättras immunförsvaret. En kalldusch kan göra susen mot infektioner och virus!

7. Duscha kallt så ökar fertiliteten hos män. Inte nog med att testosteronnivåerna ökar så ökar även mängden spermier.

Om du inte klarar av att duscha kallt genom hela duschen så kan du duscha varmt i 30 sekunder, för att sedan sänka till kallare vatten i 30 sekunder. Sedan håller du på sådär genom hela duschen. Avsluta alltid duschen med kallt vatten.

Se klippet här nedan:

Dela gärna vidare till dina vänner!

Glöm inte att klicka på ”gilla”-knappen här nedan, eller ovan, om du inte redan gjort det.

Annons
Dela på Facebook