Nyheter

Din julbelysning kan vara livsfarlig – så vet du om den är det

Annons
av nuntium
27 november, 2018
Annons

Julen närmar sig med stormsteg. Snart är det första advent och då åker julpyntet fram hos många. En del har redan nu börjat smycka sina hem med julpynt.

Men jul i Sverige innebär också att julbelysningen tänds. En hel del av dessa är utan korrekt CE-märkning. Dessa vill Elsäkerhetsverket nu varna för. Allt fler slingor är nämligen direkt farliga.

Annons

– Statistiken från förra året är fasansfull. Skulle alla elprodukter vara så dåliga skulle vi inte ha någon trevlig tillvaro, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Anledningen till varför det finns så många felaktiga slingor på marknaden runt jul är troligtvis för att många försäljare inte normalt brukar handla med elvaror, vilket innebär att många även inte vet vad det är för något som gäller.

Det kan därför vara bra som konsument om man läser på lite själv. Det finns ett lätt sätt att vara på den säkra sidan, och det är att undvika produkter som inte är CE-märkta.

CE-märkning garanterar nämligen grundläggande krav på säkerhet och funktion. Om produkten saknar CE-märkning kan den potentiellt vara livsfarlig.

Till exempel kan de ge kraftiga elchocker på grund av dålig kvalitet på kontakter och skyddshöljen.

En av tio helt utan brist

Enligt uppgifter från Elsäkerhetsverket så fick 43 procent av alla de produkter som dom testade säljförbud. Det var endast 13 procent som var helt utan brister.

Bland underkända produkter upptäcktes bland annat oskyddade spänningsförande delar som kan medföra livsfarliga elchocker.

För att vara säker, titta efter CE-märkning. Det garanterar att grundläggande säkerhetskrav som ställts upp inom Europeiska ekonomiska samarbetet (EES) är uppfyllda.

Annons
Dela på Facebook