Familj

Börje, 67, känner sig förnedrad av hemtjänsten – ”Tejpade fast blöjan på min kropp…”

Annons
av nuntium
26 september, 2019
Annons

Att det råder underbemanning och stress inom vården är ingen nyhet. Än mindre inom hemtjänsten där det larmas om rekrytering av okunnig personal runt om i landet just nu. 67-åriga Börje Alström är en av dem som fallit offer och råkat ut för olämplig personal…

Förra året behandlades Börje för malignt melanom och blev efter det förlamad från midjan och neråt, men mentalt är han fullt friskt. Däremot behöver han och är beroende av assistans. Tyvärr är han långt ifrån nöjd över hur hans tillstånd hanteras av personal, han känner sig rent ut sagt förnedrad. Börje kände att gränsen var nådd när personalen i hemtjänsten använda målartejp för att fästa hans blöja.

Annons

– Mycket är ju förnedrande när man är i den här sitsen, men jag försöker prata för alla, säger Börje.

När Börje blev beroende av assistans från hemtjänstpersonalen hade han ingen aning om att han skulle tvingas in i förnedrande situationer, just på grund av den bristande kompetensen.

Börje har flera situationer att berätta om och en av de är när hans kateter skulle tömmas av hemtjänstpersonalen. Det slutade med kiss i hela sängen…

– Det var ju urin som hade läckt ut i sängen. Så säger hon ”vet du hur man stänger den här?”. Ett par timmar senare tog jag upp den för att titta, då var den fortfarande inte stängd. Jag fick ringa trygghetsjouren, säger Börje Almström till SVT.

Ett annat tillfälle där Börje kännt sig förnedrad är när han skulle få blodförtunnande medicin. Personen som var där för att ge honom hans medicin hade inte tillstånd att medicinera honom med spruta.

Hemtjänstens chef svarar

Charlotte Björk som är chef för hemtjänsten i Lundby uttalar sig om situationen med katetern och medger att det skulle skötts på annat sätt.

– Absolut. Det har missats på något sätt här, säger hon.

Börje talar om att vissa i personalen har varit jättebra, men han riktar ändå stark kritik mot hemtjänsten i Lundy i Göteborg.

Här intervjuar SVT Börje, kolla här!

Annons
Dela på Facebook