Skoj

Virala svenska klippets har visats 50 miljoner gånger – här är sanningen bakom

Annons
av nuntium
9 oktober, 2019
Annons

Det hysteriskt roliga klippet ”Ägga bil” har under några år spridit sig på internet och blivit viralt över hela världen. Nu berättar upphovsmannen, Edvin, om sanningen bakom videon.

Under åren har det funnits många virala klipp i Sverige, allt från ”Kom igen nu Britt-Marie, kör för fa-an” till  ”Vem vare som kasta”. Frågan är dock om något klipp fått lika stor spridning som ”Ägga bil” videon.

Annons

Klippet har över 50 miljoner visningar på Facebook och Youtube, och har varit med i olika tv-program. Dessutom har skaparen även dragit in en hel del pengar på köpet.

Några år har gått och nu vill vi så klart veta sanningen om klippet, är det äkta eller fejk? Svaret är: både och enligt upphovsmannen Edvin.

Fick en snilleblixt

I mars 2016 får 19-årige Edvin Lindberg från Smedjebacken, Dalarna, en snilleblixt. Han är på väg hem från jobbet, åkandes som vanligt i sin bil, en Volkswagen Vento från 1997. Edvin vet att den gamle trotjänaren sjunger på sista versen och förmodligen inte kommer gå igenom nästa besiktning.

Då får han en rolig idé på ett avsked till sin bil. Han åker förbi ICA och köper ett paket ägg samtidigt som han ringer sina kompisar och ber dom komma över.

Hans plan är enkel: Edvin ska sitta i bilen med motorn i gång. Den ska vara frikopplad och peka i rikting mot en hög björk på tomten. Polarna ska kasta äggen mot bilen. En ilsken Edvin ska hoppa ur och springa mot vännerna samtidigt som den frikopplade bilen då börjar rulla. Pang, in i trädet. Allt ska filmas. Ut på Youtube.

Hoppades på 1000 visningar

– När jag förklarade för polarna hur vi skulle göra sa jag att vi skulle få över tusen visningar på Youtube. Men de köpte inte riktigt det, berättar Edvin Lindberg.

Första försöket skiter sig, enkelheten i planen till trots. Äggen kastas visserligen, och bilen träffas, men:

– Jag hann i fatt bilen igen, efter att jag hoppat ur. Det gick inte som planerat, så vi torkade av äggen och körde igen.

Källa: Youtube

Försök nummer två blir ännu värre

Försök nummer två går ännu mer åt skogen.

– När jag hoppar ur bilen andra gången ser jag ganska snabbt att jag inte kommer hinna tillbaka, och att den absolut inte kommer träffa trädet.

I stället rullar Venton precis mellan två träd och ut på isen. Killarna brister ut i asgarv. Det tjoas och tjimmas. Hände det där precis?

Källa: Youtube

”Var lite halvläskigt”

När bilen väl står där ute på isen så börjar allvaret i situationen uppstå. Edvin förstår att deras roliga lek gått överstyr.

– Det var lite halvläskigt. Jag började fundera på om den skulle gå igenom, det hade ju blivit en miljöhärva.

Videon blev dock perfekt, kameramannen gjorde sitt jobb bra rakt igenom och i slutet hörs Edvin utbrista: ”Hur ska vi få tillbaks den?”

Skulle isen hålla?

– Först använde vi en stege för att försöka dra in den via dragkroken.

Edvin berättar om försöken att få upp bilen utan att ta för stora risker. Skulle isen hålla? Skulle bilen, eller någon i kompisgänget, gå igenom?

– Vi fick in den några meter. Det blev lite grundare, så till slut hoppade jag in i bilen igen och backade upp den.

Edvin och bilen. Källa: Privat

Klippet blev en global succé

De lyckades till slut rädda bilen och Edvin lägger upp klippet på Youtube innan han går och lägger sig samma dag. De tusen visningarna de hade hoppats på överträffades kan man minst sagt säga.

– När jag vaknade dagen efter jag lagt ut klippet var jag bombad med meddelanden.

Flera kom från företag som ville licensiera klippet. En sådan deal ger företaget rättighet att distribuera innehållet vidare samt visa upp det i sina olika kanaler. Edvin valde ett av företagen och gjorde affär.

Egged Car Glides onto Frozen Lake

Oh no…

Publicerat av FailArmy Söndag 8 maj 2016

Visats över 50 miljoner gånger

Resten är viral videohistoria. Edvins klipp har visats i tv-program i Sverige, Storbritannien och USA. På Facebooksidan Fail Army har klippets visats 45 miljoner gånger.

– I början när det kom upp i en miljon var det lite ballt. Kommentarerna öste in och efter tio miljoner kunde man gå runt och flina lite. Men nu spelar det inte så stor roll, det blir bara en siffra, säger han.

För Edvin blev det även en bra affär. Han vill inte delge exakt hur mycket han har tjänat på klippet, men en del pengar blev det.

– Man kan väl säga som så att jag hade kunnat köpa över tio likadana bilar till.

Bilen klarade besiktning

Hur gick det för klippets huvudperson, bilen då? Jodå den går än. Felet visade sig inte vara så stort som Edvin trodde och efter lite fixning så gick den gamla Venton igenom besiktningen. Idag, några år senare, så kör han fortfarande omkring i sin gamla bil.

– Ja, två år senare sitter jag och kör den. Den rullar och går och snart har jag tänkt göra en ny besiktning av den, säger han.

Han drog minst sagt en vinstlott i hela historien, inte nog med att hans klipp blev berömt så gick även hans gamla bil att rädda. Edvin själv räknade dock aldrig med att klippet skulle bli så pass uppmärksammat.

– Det var aldrig meningen att det här skulle bli viralt, men det har varit lite kul att se och följa, säger han.

Annons
Dela på Facebook