Hälsa

VARNING: nu kommer svininfluensan till Sverige – detta måste du ha koll på!

av nuntium
5 november, 2018
Annons

Svininfluensan spred sig över hela världen och orsakade ett antal dödsfall i Sverige år 2009.

Experterna befarar nu att den farliga influensan kommer tillbaka till Sverige i år och den väntas slå på stort.

Annons

A(H1N1) eller svininfluensan började sprida sig i Mexiko 2009, men upptäcktes först i Kalifornien. Viruset spred sig globalt och satte stor skräck hos människor.

Då det var en ny influensa fanns det inget vaccin och därmed kunde drabba alla.

På hösten 2009 slog den till mot Sverige och orsakade ett antal dödsfall.

Experterna på världshälsoorganisationen (WHO) försöker förutspå vilka stammar av influensan som kommer att bli den dominerande. Man gör det för att kunna producera rätt vaccin. Problemet är dock att vaccinet tar cirka 6 månader att få fram.

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten, till TT enligt Expressen.

Folkhälsomyndigheten tror att det blir just svininfluensan som blir den stam som får starkast fäste. Vilket innebär att svininfluensan kan vara på väg att komma tillbaka till Sverige.

Goda förhoppningar.

Mia Brytting har god förhoppningar att vaccinet kommer skydda.

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. Om det nu blir den kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting, till TT.

Då kan du vaccinera sig

Från och med den 6 november kommer man kunna vaccinera sig mot svininfluensan. Om du tillhör någon riskgrupp uppmanas du att ta vaccinet.

Riskgrupper:

Personer över 65 och gravida ingår i riskgruppen. Risken att drabbas av influensan ökar om du tillhör dessa grupper:

Dela på Facebook

Annons