Undersökning visar: så många svenskar är otrogna mot sin partner
Tyvärr så är otrohet något som de flesta har erfarenheter av på olika sätt. Men hur vanligt är det egentligen? Den här undersökningen visar hur många svenskar som bedrar sin partner.
Var fjärde svensk har varit otrogen någon gång. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro.
– Jag är inte förvånad men jag önskar att siffran vore lägre. Det är ganska vanligt med otrohet tyvärr. Speciellt när folk inte är i sitt fulla sinnes bruk, säger relationsexperten Jacqueline Joo.
Vi svenskar är alltså otrogna ganska ofta, men vad är det som driver oss till detta beteende? Den absolut vanligaste orsaken till otrohet är att man är attraherad av någon annan, vilket Jacqueline Joo understryker.
”Den största lögnen”
– Attraktion är ju grundgrejen till otrohet. Det som är intressant är att många inbillar sig att intresset för andra kommer att dö ut bara för att man hittar en partner som man stadgar sig med. Det är nog den största lögnen som många intalar sig. För så är det ju så klart inte, säger relationsexperten och menar att det avgörande är i fall man agerar på sina känslor eller inte:
– Det säger en del om en persons syn på relationer överlag om man agerar på det och därmed inte ser vad det leder till på lång sikt. Vi kommer aldrig kunna se till att vi inte kan bli attraherade av någon annan, men vi kan alltid styra över hur vi agerar på det.
Att vara attraherad av någon annan var den vanligaste orsaken till otrohet (39 procent). Den näst vanligaste orsaken är att man inte är kär (19 procent), följt av att man inte känner att sina behov blir tillfredsställda (15 procent).
Ska man berätta?
När det nu är fastställt att många faktiskt är otrogna så kommer nästa fråga: ska man berätta för sin partner?
Undersökningen visade att 55 procent av de som varit otrogna i sin nuvarande relation inte planerar att berätta det för sin partner.
Men även om ens partner erkänner sin otrohet så måste man bestämma sig om det går att lita på personen, eller stämmer det gamla talesättet ”en gång otrogen, alltid otrogen”?
– Jag tror inte att det finns någon gen direkt. Men om man kommit undan med otrohet utan att det blev några konsekvenser av det och dessutom inte fick några skuldkänslor är man nog beredd att ta en andra risk. Särskilt om det sätter i gång belöningscentret i hjärnan, avslutar Jacqueline Joo.