Sjuksköterska på akuten: ”Jag ser dig, kära patient”

Publicerades den 12 mars, 2018
Annons

En kvinna som arbetar på akuten har tröttnat på all kritik som sjukhuspersonalen får. Hon har därför skrivit en insändare och skickat in till Arbetarbladet som just nu sprids över hela nätet.

Hon inleder insändaren med att skriva: ”Har du suttit på akuten och sett mig jobba? Har du sett mig sitta och prata med kollegorna? Ja du har säkert sett mig, och jag ser dig.”

Sedan så fortsätter hon med att beskriva den kritik som sjukhuspersonalen ständigt får höra och skriver även att för att effektivisera och korta ner väntetiderna så behöver alla hjälpas åt.

Inlägget som hon har publicerat har redan fått enorm spridning men de tåls att läsas av flera.

Så läs hennes insändare här nedan och dela den gärna vidare med dina vänner:

”Har du suttit på akuten och sett mig jobba? Har du sett mig sitta och prata med kollegorna? Ja du har säkert sett mig, och jag ser dig.

Jag hör ständig kritik om hur länge människor får vänta på akuten, och hur dåliga vi är på bemötande. För att göra akutsjukvården mer effektiv och korta ner väntetiderna behöver vi hjälpas åt. Har du haft ett symptom i flera dagar, veckor eller till och med månader, så är tillståndet troligtvis inte akut.

Då undrar ni säkert var ni ska vända er. Hälsocentralerna besitter både kompetenta  läkare och sjuksköterskor. De kan hjälpa er minst lika bra som akuten, eller iallafall remittera er till rätt mottagning.

Oavsett i vilket tillstånd du kommer till akuten, med remiss, rådgivningen, gående eller med ambulans så prioriteras just ditt tillstånd. Detta är för att de mest sjuka ska få hjälp först.

Kära patient jag ser dig. Jag prioriterar inte dig efter vem du är, utan för vad du söker för och hur ditt allmäntillstånd är. Jag kan garantera att du skulle uppskatta min prioritering om du kommer med en pågående hjärtinfarkt, hjärtstopp, amputerat ben eller blodförgiftning. Då skulle du uppskatta att vi prioriterar dig mer akut än de som har ont i ett ben, eller är orolig för konstiga myggbett.

Kära patient, jag ser dig och förstår att det är jobbigt att ha ont eller att vara orolig. Jag kan trösta, lugna och försöka få dig att må bättre (när tiden finns), men jag kan inte och kommer aldrig prioritera ner de som är mer akutsjuka än dig. Men det betyder inte att jag inte bryr mig, för vad du än tror att jag är för monster så är jag inte det. Men för mig är det en fråga om liv och död.

Det du inte vet är att jag inte ens ätit lunch, för jag har jag just tagit hand om anhöriga till ett självmordsoffer, livsöden som inte bara upptar min tid på akuten, utan även en del av min själ.

Källa: Printscreen från Arbetarbladet.

Att inte orka vänta på läkare säger mig att du inte är så sjuk, att du måste gå före någon annan. Då kanske hälsocentralen imorgon bitti kan hjälpa dig bättre. Det är inte den som skriker högst, är argast eller slänger de syrligaste kommentarerna som får min uppmärksamhet.

Det är jag som får ta din utskällning för att du får vänta eller att kaffet i termosen är slut, att din anhörig inte fått någon middag hos oss på akuten. Det du inte vet är att jag inte ens ätit lunch, för jag har jag just tagit hand om anhöriga till ett självmordsoffer, livsöden som inte bara upptar min tid på akuten utan även en del av min själ.

Det min vän är inte så naturligt som det låter, men det är mitt jobb att se dig! Så sammanfattningsvis. Akuten är inte en restaurang fullt med ignoranta servitriser. Vi prioriterar inte bara tillstånd, även våra handlingar. Att ge läkemedel är viktigare än en kopp kaffe. Att någon syresätter sig är viktigare än att ge smärtlindring.

Men mycket står inte i min makt. Vi väntar på labb, röntgen, läkare, ordinationer och beslut.

Jag vet att du väntat länge, men se det från den ljusa sidan. Det finns de som inte har tid att vänta, inte för att de är rastlösa eller har annat att göra, utan för att får de vänta så tar döden dem.

Jag älskar att göra skillnad, men maktlösheten river ofta i mitt bröst. Kära patient jag ser dig. Jag vet exakt hur länge du väntat. Jag förstår din frustration, men försök att förstå att jag springer inte runt som en galning och ignorerar dig av illvilja.”

Alla som jobbar inom sjukvården förtjänas att hyllas fler gånger om. DELA gärna denna fantastiska sjuksköterskas insändare vidare för att hylla henne och andra inom sjukvården.


Andra läste även:


Mannen tröttnar på rövhålet som felparkerar - det han gör får nu hela nätet att skratta!

105-åringens hemlighet till ett långt och lyckligt liv – se hennes oväntade budskap

2 dagar efter begravningen hittar frun ett brev som får henne att frysa till is – efter småbarnspappans hastiga bortgång

Prästen hoppar över gudstjänsten - det som händer istället får oss att brista ut i skratt

12 helt vardagliga saker som ser ut som seriefigurer - nummer 6 är skrämmande likt

11 klockrena citat och sågningar av Leif GW Persson

Kunden besökte skönhetssalongen – det Emma upptäckte då är det värsta hon någonsin sett

14 personer som beställde fina klänningar på nätet – men fick någonting helt annat

Polisen sätter sig civilklädd i en rullstol - det han ser då gör honom chockad

Hon gnuggar in Alvedon i håret – 1 timme senare händer någonting fantastiskt!

24-åringen fick ont i kroppen — sen kom läkarnas skräckbesked

Det är hundens födelsedag - vad som gömmer sig i den stora kartongen måste vara århundradets gåva

Därför bör du alltid vakna bredvid någon som du älskar!

Använder du din mobil på toaletten? Sluta med det DIREKT!