Sjuksköterska på akuten: ”Jag ser dig, kära patient”

Publicerades den 12 mars, 2018

En kvinna som arbetar på akuten har tröttnat på all kritik som sjukhuspersonalen får. Hon har därför skrivit en insändare och skickat in till Arbetarbladet som just nu sprids över hela nätet.

Hon inleder insändaren med att skriva: ”Har du suttit på akuten och sett mig jobba? Har du sett mig sitta och prata med kollegorna? Ja du har säkert sett mig, och jag ser dig.”

Annons

Sedan så fortsätter hon med att beskriva den kritik som sjukhuspersonalen ständigt får höra och skriver även att för att effektivisera och korta ner väntetiderna så behöver alla hjälpas åt.

Inlägget som hon har publicerat har redan fått enorm spridning men de tåls att läsas av flera.

Så läs hennes insändare här nedan och dela den gärna vidare med dina vänner:

”Har du suttit på akuten och sett mig jobba? Har du sett mig sitta och prata med kollegorna? Ja du har säkert sett mig, och jag ser dig.

Jag hör ständig kritik om hur länge människor får vänta på akuten, och hur dåliga vi är på bemötande. För att göra akutsjukvården mer effektiv och korta ner väntetiderna behöver vi hjälpas åt. Har du haft ett symptom i flera dagar, veckor eller till och med månader, så är tillståndet troligtvis inte akut.

Då undrar ni säkert var ni ska vända er. Hälsocentralerna besitter både kompetenta  läkare och sjuksköterskor. De kan hjälpa er minst lika bra som akuten, eller iallafall remittera er till rätt mottagning.

Oavsett i vilket tillstånd du kommer till akuten, med remiss, rådgivningen, gående eller med ambulans så prioriteras just ditt tillstånd. Detta är för att de mest sjuka ska få hjälp först.

Kära patient jag ser dig. Jag prioriterar inte dig efter vem du är, utan för vad du söker för och hur ditt allmäntillstånd är. Jag kan garantera att du skulle uppskatta min prioritering om du kommer med en pågående hjärtinfarkt, hjärtstopp, amputerat ben eller blodförgiftning. Då skulle du uppskatta att vi prioriterar dig mer akut än de som har ont i ett ben, eller är orolig för konstiga myggbett.

Kära patient, jag ser dig och förstår att det är jobbigt att ha ont eller att vara orolig. Jag kan trösta, lugna och försöka få dig att må bättre (när tiden finns), men jag kan inte och kommer aldrig prioritera ner de som är mer akutsjuka än dig. Men det betyder inte att jag inte bryr mig, för vad du än tror att jag är för monster så är jag inte det. Men för mig är det en fråga om liv och död.

Det du inte vet är att jag inte ens ätit lunch, för jag har jag just tagit hand om anhöriga till ett självmordsoffer, livsöden som inte bara upptar min tid på akuten, utan även en del av min själ.

Källa: Printscreen från Arbetarbladet.

Att inte orka vänta på läkare säger mig att du inte är så sjuk, att du måste gå före någon annan. Då kanske hälsocentralen imorgon bitti kan hjälpa dig bättre. Det är inte den som skriker högst, är argast eller slänger de syrligaste kommentarerna som får min uppmärksamhet.

Det är jag som får ta din utskällning för att du får vänta eller att kaffet i termosen är slut, att din anhörig inte fått någon middag hos oss på akuten. Det du inte vet är att jag inte ens ätit lunch, för jag har jag just tagit hand om anhöriga till ett självmordsoffer, livsöden som inte bara upptar min tid på akuten utan även en del av min själ.

Det min vän är inte så naturligt som det låter, men det är mitt jobb att se dig! Så sammanfattningsvis. Akuten är inte en restaurang fullt med ignoranta servitriser. Vi prioriterar inte bara tillstånd, även våra handlingar. Att ge läkemedel är viktigare än en kopp kaffe. Att någon syresätter sig är viktigare än att ge smärtlindring.

Men mycket står inte i min makt. Vi väntar på labb, röntgen, läkare, ordinationer och beslut.

Jag vet att du väntat länge, men se det från den ljusa sidan. Det finns de som inte har tid att vänta, inte för att de är rastlösa eller har annat att göra, utan för att får de vänta så tar döden dem.

Jag älskar att göra skillnad, men maktlösheten river ofta i mitt bröst. Kära patient jag ser dig. Jag vet exakt hur länge du väntat. Jag förstår din frustration, men försök att förstå att jag springer inte runt som en galning och ignorerar dig av illvilja.”

Alla som jobbar inom sjukvården förtjänas att hyllas fler gånger om. DELA gärna denna fantastiska sjuksköterskas insändare vidare för att hylla henne och andra inom sjukvården.


Gilla oss på Facebook, klicka på knappen:

Andra läste även:


Mamman trodde hon gav godis till sitt barn - men sanningen gjorde att dom hamnade på sjukhuset

7 anledningar till att män förälskar sig i andra kvinnor

Pappan dör tragiskt - 15 år senare knackar främling på dörren och ber sonen att komma ut och ser detta!

10 saker som män säger när de är otrogna i ett förhållande

Hunden tröttnade på att vänta i bilen på sin ägare – det han gör får tusentals att skratta

Ät en matsked med honung varje dag – då kommer det här hända med din kropp!

Pappan tror att den hemlösa ber sonen om pengar – när pojken berättar sanningen får pappan en chock

60% av tjejer: Den här sexställningen hatar vi

Pappan får en mystisk gåva av sin son - när han ser innehållet bryter han ihop i tårar

Mannen tog bild på dödsolyckan och spred den på Facebook – nu står han inför detta

14-åriga flickan blir mobbad och tar sitt liv – då ger pappan hennes mobbare en rejäl läxa

5 tecken på att en person är kär i dig men vågar inte säga något

Viktoria avslöjar - det här hade hon velat gjort om hon inte var kronprinsessa

Taxichauffören får panik när mannen knackar han på axeln - när vi förstår varför skrattar vi rakt ut