Nyheter

Polisen varnar alla bilister för vägpiraternas metod: ”Var vaksam!”

av nuntium
16 maj, 2018
Annons

Varje år möts vi av nyheter om bilister som blir utsatta för vägpirater på våra svenska vägar.

Dem har sluga och offensiva strategier mot våra bilister. Förra året skrevs det bland annat om en manlig bilist som larmat efter bedragarna legat i bakhåll och omringat honom.

Annons

Och det är nu under våren och sommaren som är vägpiraternas högsäsong. Allt fler bilister har som sikte på sol, bad och resor till deras sommarstugor nu när sommaren är på ingång i vårt avlånga land.

Polisen skriver på deras hemsida:

Var vaksam om du stannar vid vägrenen. På sommaren ökar antalet kriminella personer som lurar till sig kontanter eller bensin.

Det här är något som återkommer under våren och sommaren sedan några år tillbaka och brukar starta i södra delarna av Sverige, för att sedan sprida ut sig uppåt i landet.

Personerna bor ofta på rastplatser, och placerar sig vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna.

Personerna, de så kallade vägpiraterna, som begår de här brotten står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen.

De bilister som har stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt. De har också förekommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller rykt av personers guldsmycken som de har haft på sig.”

På polisens hemsida varnas alla bilister, och man kan även se hur vägpiraternas skräckmetoder brukar kunna se ut.

Än har det lyckligtvis inte rapporterats om några nya fall i år, men det är ett återkommande brott enligt polisen.

De gäller att vara vaksam när man stannar på rastplatser. Känner man sig osäker är rådet att inte stanna. Men såklart finns det också ärliga personer som faktiskt kan behöva hjälp på riktigt.

Polisen tipsade förra året om i ett inlägg på Facebook hur man som bilist bör agera om man stöter på någon som står vid vägkanten och försöker vinka in en.

”Stanna inte om du är osäker. Ring oss på 114 14 och berätta vad du har sett. Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är de bra om vi får veta det. Om du har stannat och har utsatts för brott ska du alltid ringa 112.

Vi ger er den här informationen för att vi inte vill att du ska råka ut för det här. Dela gärna med dig av inlägget till dna vänner som ska ut på vägarna.” Skriver polisen på Facebook.

Se klippet här nedan:

Hjälp till att sprida varningen vidare. Dela inlägget så fler kan vara vaksamma!

Glöm inte bort att klicka på ”gilla”-knappen här nedan, eller ovan, om du inte redan gjort det.

Dela på Facebook

Annons