Hemskt

Pappan utsatte sin 7 månaders son för det otänkbara – det som sedan händer med bebisen är fruktansvärt

av nuntium
10 januari, 2019
Annons

Eddie Wagerland blev grovt misshandlad av sin pappa och var för liten för att själv kunna berätta vad han utsattes för.

Tyvärr gick det så långt att 7-månaders lilla Eddie avled av sina skador.

Annons

Eddies föräldrar hade varit ett par i cirka två år när Eddie föddes år 2015.

Först efter några dagar hemma från BB när hans pappa skulle ta hand om Eddie, skedde en olycka, enligt pappan själv.

Vaknade upp av ett skrik

– Han sa att Eddie hade tappat huvudet framåt. Det hade spruckit under näsan och på läppen på Eddie, säger Eddies mamma Rebecca Wagerland till Uppdrag granskning.

Ungefär en månad senare låg Rebecca och vilade när pappan bytte blöja på Eddie, hon vaknade sedan upp av ett skrik.

Enligt åklagarens rekonstruktion som gjordes den 8 februari 2016, beskrevs Eddies pappa händelsen på följande sätt:

”Han sparkade och flaxade med benen. Men jag lyckades lyfta upp honom och allting innan. Sen skulle jag knäppa blöjan så här. Då minns inte jag om jag hade mina armar innanför eller utanför. Om jag knäppte blöjan innanför så eller utanför benen. Och då var det precis som att det knäppte till i benet. Han vrider sig och allting samtidigt som han sparkar. Det gjorde han ju, då.”

Senare visade det sig att Eddie hade brutit lårbenet.

– Eddie gallskrek, och då vaknade jag självklart. Benet hängde bara. Jag höll i hans ben hela tiden. När han sen röntgades var lårbenet helt av, säger Rebecca.
Jacques Riad, barnortoped, forskar på lårbensskador. Han var den läkare som behandlade Eddies benbrott och bedömde att Eddie hade utsatts för misshandel och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten.

– Någon har tagit tag i benet och ryckt i det eller slagit på det, det kan nästan inte ha gått till på något annat sätt. Om det inte finns någon annan förklaring som exempelvis benskörhet. Det undersökte vi och hittade inga tecken på, säger barnortopeden Jacques Riad.

Två läkare konstaterade sedan att Eddies skada endast kunde ha uppkommit genom våld, men den förundersökningen lades ner. Socialtjänstens undersökning avslutades också.

I juli 2016 tog Rebecca emot ett samtal från Eddies pappa sa att deras son inte andades längre.

Bildkälla: SVT

– Jag fattade inte vad som händer. Jag skriker i telefonen, eller jag vet inte om jag gör det eller om jag är tyst. Jag var i chock. Jag frågade var han var, och jag och min syster åkte dit. Han satt bara där med Eddie i bilen, säger Rebecca.

Pappan hade misshandlat lilla Eddie till döds och han dömdes därefter till sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Socialtjänsten har trots detta inte gjort någon utredning av ärendet.

Eva Thimfors, socialchef, säger till Uppdrag granskning att de inte ”diskuterat det internt på det sättet”.

Dela på Facebook

Annons