Intressant

Nu förbjuds engångsplast – dessa produkter försvinner

av nuntium
22 december, 2018
Annons

Plastbestick och andra engångsartiklar i plast är väldigt smidigt när man ska ut och grilla eller ha picknick på somrarna, men dessvärre förstår inte alla hur viktigt det är att kasta dessa produkter i en soptunna och inte ute i naturen.

Det har gått så långt att haven förstörs och djur blir utrotade av anledningen att folk inte kastar plasten på rätt ställe.

Annons

På grund av detta har Europaparlamentet infört en ny lag som förbjuder dem, rapporterar SVT.

I onsdags bestämdes det att plastbestick, sugrör och engångsmuggar kan vara ett minne blott. De bestämde att dessa produkter inte längre får producerar och beslutet ska skydda både medborgare och miljö från de skador som plast orsakar.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) enligt SVT.

Hon fortsätter med att säga att dessa engångsartiklar är en av de största bovarna till nedskräpning.

– Sverige drev en linje där vi ville ha något fler produkter med på listan över de som nu ska förbjudas, men när lagstiftningen väl kommer på plats har jag gott om hopp att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter.

Plastförbudet las fram av EU-kommissionen i maj i år och har sedan dess förhandlats i olika steg.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer. Man ser problemet med nedskräpning i sin omgivning och man vill att det införs regler för detta, säger Karolina Skog enligt SVT.

Från och med år 2021 gäller totalförbud på följande produkter:

Vad anser du om beslutet? Bra eller dåligt?

 

Dela på Facebook

Annons