Familj

Nu avslöjar barnlösa par om de ångrar sig eller inte – sanningen är chockerande!

av nuntium
26 augusti, 2019
Annons

Att skaffa barn med sin partner eller inte brukar vara en fråga som ofta är uppe på tapeten. De flesta skaffar barn, men många väljer också att inte göra det. Ibland är valet också ofrivilligt.

Att skaffa barn eller inte kan jämföras med katt- och hundmänniskor. Antingen gillar man katter (vill ha barn) eller så gillar man hundar (vill inte ha barn), för att dra en dålig paradox. Ungefär som två läger, kan man säga.

Annons

Sajten Reddit ställde frågan till sina medelålders läsare huruvida de ångrar att de aldrig skaffade barn eller inte. En del svar är lite djupare än andra, somliga är väldigt raka och enkla. Men en sak är säker; det är väldigt blandade åsikter, även om de som inte ångrar sig verkar ha ett litet övertag.

Du hittar ett urval av svaren översatta från engelska nedanför.

”Ångrar ingenting”

”Min man och jag är i 50-års ålder och har varit gift 19 år. Vi växte båda upp med misshandlande pappor och var det ”smarta barnet” i familjen. Så snart som möjligt arbetade vi oss igenom gymnasiet och utbildade oss innan vi träffades och gifte oss. Vi har en mycket gemensam grund och vi har byggt ett starkt äktenskap.

Vi övervägde under ett tag att skaffa barn, men efter att ha arbetat så hårt med att själva läka från övergreppen i barndomen och undkomma fattigdomscykeln som vi växte upp i, bestämde vi för länge sedan att bara vi två var tillräckligt. Vi anser oss fortfarande som en familj och vi har varit riktigt nöjda med våra liv tillsammans. Vårt hem är lugnt och det är det vi bryr oss om allra mest.

Om jag var tvungen att välja nu mellan att bli mamma eller att ha det äktenskap jag nu tycker om, är det absolut ingen tvekan. Ångrar ingenting.”

”Vi kunde ha fått barn”

”Jag är en kille i en relation med en annan kille, vi har hållit ihop i 26 år. Vi kunde ha fått barn, men ville inte. Har tillräckligt många syster- och brorsbarn som jag kan jävlas med om jag vill. Vi har kunnat spara pengar genom att aldrig skaffa barn, och denna veckan går vi i pension. Jag är 54 år gammal.”, berättar en kille som lever i ett homosexuellt förhållande.

”Kan gå runt nakna om vi vill”

”Min man och jag är 48 år gamla. Att inte ha barn är fortfarande en enorm lättnad. Vi får resa, ha ett trevligt hus, gå runt nakna om vi vill och jag har disponibla inkomster för att ha råd med det viktiga i livet. Mitt liv är uppfyllande och lyckligt.”, svarar en kvinna närmare 50-årsåldern.

”Tror jag saknar den där mamma-genen”

”Jag är en 49 år gammal kvinna och har aldrig ångrat mitt beslut att inte skaffa barn. Jag tror att jag saknar den där mamma-genen. Jag gillar att inte ha ansvar och skyldigheter (och utgifter!) Som medföljer med att ha barn.”

”Jag är ambivalens när det kommer till barnfrågan…”

”Jag är lite rädd för att svara på detta. Jag är ambivalent när det kommer till barnfrågan. Men jag kommer aldrig att glömma när jag höll handen på en man på hans sista dag på sjukhuset då han sa ”Åh Gud, jag önskar att jag hade fått ett barn.”

Han var gift med en kvinna i nära 50 år, undervisade i nästan 40. Hans rum fylldes med kort och foton från tidigare studenter, vänner och familj. Det är omöjligt att säga om han var klar med livet, men ångesten i hans röst var hjärtskärande.

Just nu skulle jag väl kunna säga att jag är nöjd med valet över att inte ha barn, men när slutet kommer att närma sig vet jag inte hur jag ställer mig till frågan”, berättar en kvinna i 40-årsåldern.

”Ångrar att jag inte har barn”

”Jag ville ha barn men träffade aldrig rätt person. Jag är verkligen glad att jag inte skaffade barn med någon av mina tidigare partners – de skulle antingen ha gjort blivit mödrar. Jag har den perfekta partnern nu och hon blev gravid, men vi förlorade barnet till Dandy Walker syndrom. Jag känner att vi är lite för gamla för att försöka igen nu. Jag är mycket upprörd över att jag inte får barn, men jag ångrar inte att jag inte har barn med någon annan än min nuvarande partner.”

Summan av kardemumman verkar vara att de flesta i medelåldern som har bestämt sig för att aldrig skaffa barn också är nöjda med sina beslut. Vad anser du? Dela gärna artikeln med dina vänner och närstående, så de också kan ta del av den!

 

 

 

Dela på Facebook

Annons