Nu är det spikat: Så mycket kommer du få betala i tv-avgift
Allt fler människor kastar ut sina TV-apparater. Det kan vara en av anledningarna till att radio- och tv-avgiften höjs. Den kommer vid årsskiftet att höjas med 2,6 procent vilket innebär en höjning på 60 kronor.
– Det finns ett underskott på rundradiokontot, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Om du äger en tv-mottagare är du enligt svensk lag skyldig till att betala tv-avgift. Men trots detta så minskade antalet betalande hushåll med cirka 21 000.
Kommunikationschefen som arbetar på Radiotjänst och ansvarar för TV-avgiften säger till Expressen:
– Tv-innehavet sjunker bland hushållen. I de yngre grupperna är tv-innehavet betydligt lägre i dag.
I budgetpropositionen föreslog regeringen att avgiften för radio och tv skulle höjas med 60 kronor vilket innebär 2,6 procent. Det blir totalt 2400 kronor eller 200 kronor i månaden som vi betalar för TV efter första januari.
Riskdagen klubbade igenom beslutet under onsdagen. Motiveringen till höjningen motiveras för att public service, som även kallas rundradiokontot gått med underskott.
– Därför behöver avgiften höjas om vi vill ha ett fortsatt starkt public service, något som det finns ett brett stöd för, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
TV-avgiften har tidigare höjts. Senast nu i år så höjdes den med 124 kronor och nu höjs den alltså igen vid årsskiftet.
1 Juli 2015 så steg avgiften med 140 kronor och innan dess hade tv-avgiften varit oförändrat sedan 2009.
Det har visat sig att ungefär 90 procent av de hushållen som är avgiftsskyldiga betalar sin radio- och tv-avgift.
– Det är inte en långsiktig lösning att fortsätta höja avgiften för att det finns en underfinansiering, eller ett svar på att stärka allmänhetens tillit till medierna. I stället måste man se över kostnader. Dessutom är vi positiva till förslaget om en public service-skatt och förstärka saklighet och opartiskhet, säger kulturpolitiska talespersonen Aron Emilsson.’
Vad tycker du? Låt oss veta i kommentarsfältet.