Intressant

Läkare svarar på livslånga frågan: Det här ser man innan man dör

Annons
av nuntium
6 augusti, 2020
Annons

Vad ser vi i ögonblicket när vi dör egentligen? Den här läkaren besvarar frågan som många ställt sig.

För eller senare kommer vi då, det är oundvikligt. Men vad händer det där sista ögonblicket i livet innan vi dör?

Annons

Ni har säkert undrat över det någon gång, och nu verkar vi kunna få svar på det.

Aftonbladet har pratat med en läkare och professor som tro sig ha svaret.

– När en människa dör händer något i rummet som den döde befinner sig i. Ofta uppstår en stark känsla av intensitet, som inte på något vis är avskärmande eller skrämmande, säger professorn och läkaren Peter Strang till tidningen.

Har erfarenhet av döden

Omkring åtta av tio svenskar dör när de är på ett sjukhus eller sjukhem och därför har läkare som Peter Strang var närvarande när flera olika människor avlidit.

– Att förstå att man ska dö är en process. Det första som händer är att den sjuke upplever en djup ensamhet. Ofta uppstår en känsla av att det plötsligt finns en skillnad som innebär att personen inte längre delar samma framtid som dem som ska leva vidare. Skiljelinjen ”det är jag som ska dö – inte de andra” skapar ett ensamt lidande, säger han till Aftonbladet.

Det är vanligt att personen som är nära att somna in tycker sig ha kontakt med andra människor som redan dött. Ofta handlar det om en släkting.

– När döden är väldigt nära har många förlikat sig med tanken på att lämna livet och börjar i stället att prata och drömma om dem som gått före. Man har skilts från de som ska leva vidare och funnit en ny gemenskap och trygghet i dem som finns på andra sidan. Många döende upplever att de kan se och höra sina döda släktingar. En vanlig syn är att en död mamma eller mormor sitter vid fönstret, och att det känns bra, säger Strang till Aftonbladet.

Annons
Dela på Facebook