Nyheter

Läkare berättar att 9-åriga flickan aldrig kommer kunna få barn – på grund av sjukhuset misstag

Annons
av nuntium
15 mars, 2018
Annons

Sjukhuspersonalen på Karolinska sjukhuset gjorde ett otroligt stort misstag som nu lett till att den 9-åriga flickan aldrig kommer kunna få barn. När misstaget uppdagades kallades den 9-åriga flickan in till sjukhuset tillsammans med sin pappa, rapporterar Aftonbladet.

Flickans personnummer blev inmatade på ett felaktigt sätt så journalen visade att hon var 109 år gammal och avliden. Därför slängde personalen hennes frysta äggstocksvävnad.

Annons

När misstaget uppdagades så kallades den nioåriga flickan in på möte tillsammans med sin pappa. Där berättade läkaren att hon aldrig kommer kunna få biologiska barn på grund av ett misstag.

Det var när den nioåriga flickan var mindre som hon genomgick ett planerat kirurgiskt ingrepp då hennes båda äggstockar togs bort. För att ha en chans till att kunna skaffa egna biologiska barn i framtiden så frös de in hennes äggstocksvävnader i samband med operationen.

Det var bara det att några tekniker på laboratoriet matade in personnumret fel i sjukhusets datasystem vilket gjorde att datorn feltolkade personnumret.

Eftersom de två första siffrorna i personnumret matades in så tolkade datorn det som att hon var född i början av 1900-talet istället för 2000-talet som flickan i själva verket är född.

Det här var bara första misstaget. Nästa misstag skulle bli när dubbelkollsrutinen hoppades över. Det innebär att ingen ytterligare kontroll av embryot gjordes vilket ledde till att hennes frysta vävnader kasserades i fjol.

Misstaget som de hade gjort upptäcktes omedelbart men det var redan försent: proverna gick inte att rädda.

Då kallade personalen in den drabbade flickan och hennes föräldrar på ett möte.

Det har tidigare hänt att sjukhuset gjort samma misstag, fast då me en annan patient som blev drabbad. Nu ligger det som en lex Maria anmälan som gjordes i höstan efter att flickans vårdnadshavare anmälde händelsen.

– Framför allt att de sa det på det sättet, bara slängde ur sig detta i en mening. Hur ska ett barn förstå vidden av detta besked? Man hade gärna sett att beskedet hade framförts på ett mer pedagogiskt sätt, mer anpassat för hennes ålder. Vi hade gärna sett att vi hade fått beskedet först, säger pappan till Aftonbladet och fortsätter:

– Någon ersättning har vi inte fått besked om, och vi tror inte att det kan bli det.

Det här slarvet är inte okej! Dela artikeln om du håller med.

Annons
Dela på Facebook