Djur

Inför sommaren: Här är 8 vanligaste insektsbetten alla borde känna igen

Annons
av nuntium
20 juni, 2019
Annons

Sommaren är här vilket innebär sol, bad och värme, men även insekter. De flesta av oss blir bitna av insekter lite då och då. Oftast är det helt ofarligt men vissa småkryp kan bära på farliga sjukdomar. Därför är det bra att kunna identifiera vad som har bitit dej.

Insektsbett hör till vanligheterna den här tiden på året och oftast är det helt ofarligt. Men för att vara på den säkra sidan är det bra att kunna se vad som har bitit dej och ifall det är farligt.

Annons

Många bett från insekter svullnar upp eller kliar, och i värsta fall kan de små krypen föra över sjukdomar till oss.

För att ni ska kunna ta det lugnt i sommar har vi därför listat 8 vanliga insektsbett och hur man kan identifiera och behandla dom.

Bålgeting

BÃ¥lgeting, Bett

Bålgetingar är inga favoriter då deras stick oftast kan göra relativt ont. Direkt efter att du blir stucken så blir området ofta uppsvullet och rödaktigt. I ovanliga fall kan man få en allergisk reaktion och borde då kontakta läkare om man tex får andningssvårigheter.

Bi

Ett stick av ett honungsbi ger ungefär samma symptom som ovan, svullnad och klåda. Man kan uppleva smärta ett tag efter sticket men det är oftast ofarligt. Viktigt är dock att försöka få bort gadden från huden så snabbt som möjligt, för att förhindra att mer bigift kommer in i kroppen.

Geting

Getingstick ger samma symptom som ovan. Skillnaden är att getingar kan sticka dig flera gånger vilket kan göra att din hud börjar blöda. Precis som tidigare fall så är det bra att veta om du är allergisk.

Fästing

Oftast känns inte fästingbett och det kan vara svårt att märka att man blivit biten. Det uppstår en liten rodnad på huden där fästingen suttit. Området är oftast litet och kan klia en del.

Loppa

Loppbett är snarlika myggbett till utseendet men gör mycket ondare. Ben och fötter är loppornas favoritställen att attackera och de kan bita flera gånger vilket ger många små prickar bredvid varandra.

Myror

Myror i allmänhet är ofarliga, men den röda eldmyran har ett obehagligt bett. Precis vid bettet uppstår en stor smärta och syns som en rosa fläck som kan klia ett tag. Det finns risk för ärrbildning och en allergisk reaktion framkallad från myrans gift.

Broms

Bromsar är riktigt obehagliga, deras bett kan i värsta fall leda till blodförgiftning och kan innehålla bakterier och infektioner. Bettet är i många fall förenat med stor smärta. Bästa sättet att lindra smärtan är tvättning av såret och kyla ner det med is eller vatten.

Löss

Har du små röda prickar som liknar myggbett på huvudet, öronen eller i nacken så kan du drabbats av huvudlöss. Klåda är det vanligaste symptomet . Som tur är syns de små rackarna ganska tydligt i hår och liknande, så det är enkelt att identifiera ifall man råkat ut för huvudlöss.

Insektsbett är sällan farliga men det kan vara bra att veta vad man råkat ut för. Ni som är allergiska bör vara extra försiktiga. Är man osäker över något så gör man bäst i att ringa sjukvårdsupplysningen!

Annons
Dela på Facebook