Nyheter

Hjärtläkaren ryter ifrån och kräver totalförbud på energidryckerna: ”Bort med det från hyllorna”

Annons
av nuntium
9 januari, 2018
Annons

Försäljningen av energidryck går som bara tåget hos butikerna i Sverige. Den otroligt populära drycken kan däremot vara hälsofarlig och nu ryter barnhjärtläkaren Peter Munkhammar ifrån.

Han tycker att drycken borde förbjudas.

Annons

– Bort med det från hyllorna, säger han till Aftonbladet.

Att människor tycker om energidryck är ett faktum. Drycken blir bara mer och mer populär i Sverige och under 2017 såldes det rekordmängder med energidryck.

Närmare 50 miljoner liter såldes i Sverige och sedan 2014 så har konsumtionen ökat lavinartat: med hela 44 procent.

Allt fler oroar sig för hälsofaran som finns bland energidryckerna. Det var under december 2017 som regeringen gav ett uppdrag till Livsmedelsverket att utreda hur man bör göra för att få ner tillgången bland barn och unga.

Ett exempel kan vara att införa en obligatorisk åldersgräns i butikerna som säljer energidryck, vilket redan idag kan ses på flera olika håll. Vad utredningen visar kommer att presenteras i december 2018.

Överenskommelse, men ändå struntar många butiker i det

Det var 2009 som branschen kom fram till en överenskommelse om att man inte bör sälja energidryck till barn som är yngre än 15 år. Trots detta så är det flera butiker som valt att ställa sig utanför detta.

Fredrik Sörbom på Sveriges bryggerier ser mycket allvarligt på detta och uttrycker sig på följande sätt till Aftonbladet:

– Vi har haft anledning att titta på hur dagligvaruhandeln efterlever kontrollen på folköl och det är handlarna duktiga på. Men vad gäller energidryck verkar det vara en del som struntar i det, säger han till Aftonbladet.

”Ta bort det från hyllorna”

Peter Munkhammar som arbetar som barnhjärtläkare vill se en lagstadgad åldersgräns på energidrycken. Han menar på att det är en stor hälsofara som medföljer dessa drycker.

– Man kan inte visa att det är anledningen till dessa plötsliga dödsfall, just eftersom de är döda, men man kan visa att de som inte har dött av det har uppvisat påtagliga effekter på hjärtats funktion.

Enligt honom så finns det bara en utväg och det är att plocka bort det helt och hållet från hyllorna. I alla fall tills man har fastställt att dessa drycker inte är farliga.

– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna.

DELA inlägget vidare om du håller med angående ett förbud mot energidrycker!

Annons
Dela på Facebook