Mat

Har brödet börja mögla? Därför ska du ALDRIG äta den ”rena delen” av det

Annons
av nuntium
22 april, 2019
Annons

Bröd är ju fantastiskt gott och det har funnits på människans bord i århundraden. Att ha bröd till frukostbordet och till middagen är en självklarhet för många.

Vissa brödsorter tar det väldigt lång tid för innan det börjar mögla men sedan finns det brödsorter som möglar snabbare.

Annons

När jag var liten så brukade farmor alltid ta bort den mögliga delen av brödet och den som inte hade börjat mögla ansågs då vara ätbar. Men vad hon kanske inte visste, är vad som händer i kroppen är man äter den ”rena delen” av mögligt bröd.

Efter jag läste det här så kommer jag aldrig mer äta den rena delen av mögligt bröd.

Källa: Shutterstock

Därför ska du aldrig äta den ”rena delen”

Om brödet har börjat mögla så släng det. Även om det inte känns rätt att slänga mat så finns det anledningar till varför du bör göra det.

Tech Insider har tagit reda på att mögligt bröd kan vara betydligt farligare än vi människor trott. Faktum är att om du äter mögligt bröd så kan du på noll och ingenting bli sjuk.

Det som ”bara” ser ut som lite mögel på ena brödstumpen kan istället vara något annat. Hela brödet kan nämligen vara infekterat.

Källa: Shutterstock

– De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador. Men det är extremt sällsynt, säger överläkaren och forskaren Johan Tham till Expressen.

All form av mögel är inte farligt, till exempel finns det vissa ostsorter som serveras med mögel. Den går alldeles utmärkt att äta utan att bli dålig.

– Patienter med nedsatt immunförsvar kan ibland råka ut för mögelsvamp och då kan det vara oerhört farligt. Men det är folk som inte har ett normalt fungerande immunförsvar alls och det är rätt så sällsynt. Man måste ofta ta cellgifter för att bli så sjuk, säger Johan Tham till Expressen.

DELA detta gärna med dina vänner!

Annons
Dela på Facebook