Intressant

Hannah satt i fängelse som 2-åring – nu berättar hon om sin tid i fängelset

Annons
av nuntium
3 april, 2019
Annons

För 22 år sedan sprang en liten tvååring runt i blöja innanför fängelset Horserøds murar i Danmark.

Hannah Lantz satt tillsammans med sin pappa i det danska fängelset. Nu delar hon med sig av sin annorlunda uppväxt.

Annons

– Det var pappa och jag mot världen, säger Hannah till Expressen.

Hannah var bara två år gammal när hennes pappa Jan Lantz dömdes till ett och ett halvt års fängelse efter att ha smugglat fyra kilo cannabis från Danmark till Sverige.

Bildkälla: Privat

Hannas pappa Jan är dansk medborgare så blev det i Danmark som han fick avtjäna sitt straff.

– Det var otroligt hårt att få fängelsestraffet. Det är inte fängelset i sig som är det jobbiga utan att förlora allt runtomkring. Min fru och mitt barn, det var det jobbiga, säger Jan till tidningen.

Det var från början tänkt att Hannah skulle bo med sin mamma Susanne medans hennes pappa avtjänade sitt straff.

Bildkälla: Privat

– Jag kommer ihåg när hon lämnade. Hon höll sin mamma i handen och tittade tillbaka på mig. Så började hon gråta. Det minnet gör så ont i mig att jag knappt kan tänka på det i dag, säger Jan till tidningen.

Mamma Susanne kämpade med ekonomin med en lön som var lägre än vanligt och var tvungen att jobba långa pass som husmor på ett hotell. Situationen blev till slut ohållbar.

För att underlätta situationen fick Hannah flytta in med sin pappa i fängelset.

Det bästa valet

– Mamma har alltid sagt att det var det bästa valet hon kunde gjort. Pappa har alltid varit en fantastiskt förälder även om han satt i fängelse, säger Hannah till tidningen.

Livet förändrades för Jan och Hannah bakom lås och bom. Fängelseområdet var uppbyggt med flera olika baracker som hade stora rum för att få plats med fångar som hade sina barn med sig. Hannah var de enda barnet i fängelset under den tiden som hon bodde där.

Tvååringens glada uppsyn var väldigt uppskattad bland de andra internerna.

Bildkälla: Privat

– Alla älskade henne. Träffar jag någon jag suttit inne med i dag är det första dem frågar hur det är med Hannah, säger Jan till tidningen.

Hannahs kläder märktes med fängelsets stämpel och trots att hon var flera decennier yngre än de andra på anstalten blev hon en i gänget.

– Pappa brukar säga att jag borde bli präst så mycket som jag pratade när jag var liten, säger Hannah till tidningen.

Bildkälla: Privat

Det är inte vanligt att man sitter i fängelse med sina föräldrar i Sverige, men det händer. Nyfödda barn får ibland stanna i fängelset med sin förälder.

– Det händer och det kommer hända igen, säger Anders Frense, Kriminalvården och ledaren för Kriminalvårdens föräldragrupp till tidningen Allas.

Hannah kommer inte ihåg något från sin tid i fängelset men har fått det berättat från sin pappa.

Minns sin tid i fängelset med kärlek

– Jag har alltid vetat att jag satt inne med pappa. Men han sa aldrig var han blivit dömd för innan jag fyllde 15. Han ville väll skydda mig, säger Hannah och fortsätter:

– Det var bara vi. Det var jag och pappa mot världen.

Jan minns sin tid i fängelset med sin dotter med kärlek. Men hans största oro var att Hannah inte fick tillräckligt mycket tid ute i den riktiga världen.

Var aldrig orolig

– Jag var aldrig orolig för att Hannah skulle fara illa. Hon fick aldrig lämna familjeavdelningen som vi bodde på och träffade inga fångar som var missbrukare eller hade begått våldsbrott. Men avsaknaden av andra barn och att få röra sig fritt kunde oroa mig ibland, säger Jan till tidningen.

Efter nio månader flyttade Jan och Hannah till ett utslussningsboende i tre månader och fick då återförenas med mamma Susanne och sin storasyster som då var 12 år gammal. Hannah hade därefter suttit i fängelse i ett år.

– Jag brukar säga det på skoj till folk ibland. Att jag satt i fängelse innan jag fyllde tre. Folk blir alltid lika chockade, säger hon till tidningen.

Annons
Dela på Facebook