Hälsa

Forskarens råd: Därför bör du lata dig mer

Annons
av nuntium
28 augusti, 2020
Annons

Älskar du att ligga i soffan och lata dig under ledigheten? Då behöver du inte ha dåligt samvete längre, för forskning visar att du gör helt rätt!

Olika aktiviteter i alla ära, men finns det något skönare än att bara ligga och ta det lugnt en eftermiddag?

Annons

Det är lätt att känna sig oproduktiv och få lite dåligt samvete när man knappt rest sig från soffan i några timmar, men enligt vetenskapen så behöver vi faktiskt lata oss ibland.

I alla fall om man ska tro stressforskaren Kerstin Jeding, som betonar vikten av att ta det lugnt ibland.

Behov av att prestera

Jeding menar att många människor i dagens samhälle känner ett behov av att prestera även på sin fritid, vilket hon hoppas vi kommer röra oss bort från.

— Visst, jobbet förväntas vara intressant, stimulerande och välbetalt. Helst också väldigt meningsfullt. Men sen ska vi gå hem och självförverkliga oss på hemmaplan, säger Jeding i boken ”Självledarskap” av Nicolas Jacquemot.

Hon fortsätter:

– Som att maxa sitt intresse för surdegsbak och ha en surdegsblogg och bli en surdegsinfluenser och starta en vlogg och sen bygga en verksamhet kring det.

Ökar kreativiteten

Istället menar Jeding att vi bör ta det lugnt ibland och låta hjärnan vila. Det minskar både risken för att bli utbränd och kan göra dig mer kreativ.

— Vi avfärdar det som lathet, men det är ju då man har tid att återhämta sig mellan varven. Vi borde bejaka det mer. Ibland behöver man göra ingenting för att nya idéer ska uppstå, säger Jacquemot i boken.

Annons
Dela på Facebook