Familj

Forskare: Därför blir barn som hjälper till hemma mer framgångsrika

Annons
av nuntium
10 augusti, 2020
Annons

Uppfostrar du dina barn att hjälpa till hemma? Det kan faktiskt göra att de blir mer framgångsrika i framtiden, menar ny forskning.

Att barn älskar att bygga med lego, titta i paddan eller rita vet vi sen förut, men när det kommer till hushållssysslor är de små inte lika taggade.

Annons

Men faktum är att barn som hjälper till hemma ofta blir mer framgångsrika senare i livet. Det menar i alla fall forskning från Harvard University.

Så det kanske är värt att tjata lite extra på barnen att hjälpa till hemma – de kan tjäna på det i vuxenlivet!

Lär sig ansvar tidigt

Hur mycket man kan be sina barn att hjälpa till är förstås beroende på åldern, men även i ung ålder kan man lära sina barn att till exempel plocka bort sina leksaker när de inte används.

Högre upp i åldrarna kan man kräva mer som att bädda sängen, diska, laga mat eller hjälpa till med tvätten. Forskaren Julie Lythcott-Haims säger så här om resultatet från studien:

– Genom att låta dina barn hjälpa till hemma med att exempelvis ta ut soporna eller tvätta, inser de att de kommer att behöva jobba i livet för att vara en del av livet. Om barn inte tar hand om disken betyder det ofta att någon annan gör det åt dem. Det innebär att de både blir befriade från själva arbetet och från att lära sig att var och en måste arbeta för att bidra till förbättring, säger hon till Tech Insider.

Så när barnen får hjälpa till hemma lär de sig att det inte är farligt att arbeta samt vikten av att samarbeta med andra. Det gör dem mer anställningsbara den dag de ska söka sig ut i arbetslivet.

Så alla föräldrar där ute, få inte dåligt samvete när ni ber era barn hjälpa till hemma – de kommer tacka er senare i livet!

Annons
Dela på Facebook