Kärlek

Fördelarna med att sluta onanera – det här händer i kroppen

av nuntium
23 maj, 2019

Har porrsurfandet börjat gå till överdrift senaste tiden? Eller är du helt enkelt nyfiken på vad som händer ifall man avstår från onani helt? Här kan du hitta svar.

Onani är helt naturligt och något som de flesta faktiskt ägnar sig åt men frågan är vad som händer om man avstår helt, och om man klarar av det?

Annons

På internet har det senaste åren dykt upp en trend där personer helt enkelt avstår från onani, antingen helt och hållet eller under längre perioder.

Alexander Rhodes är skapare av Reddit-forumet ”No Fap community”, där användare diskuterar hur dom upplever en tillvaro fri från onani.

Blev mer fokuserad och produktiv

Rhodes skapade forumet 2011 och berättar för UpVoted om hur hans onani påverkade honom negativt.

Han upplevde ett slags ”beroende” av att onanera och fick i vissa fall hjärtklappningar ifall han avstod. Det var inte ovanligt att han onanerade framför porr upp till tio gånger om dagen.

Men när han slutade med sina onanivanor upptäckte han flera positiva följder. Han kunde fokusera bättre, produktiviteten ökade och han kände sig fylld av energi.

Porr spelar en stor roll

Genom sitt engagemang i Reddit-forumet upptäckte Alexander Rhodes att porrberoende var vanligt förekommande bland användarna.

Problemet blev också ett ämne för forskning. För några år sen gjorde man en studie på Cambridge University där man undersökte forum användarna och kunde se att hjärnaktiviteten hos porrberoende personer hade likheter med den hos drogberoende.

Matthew Johnson som är hjärnforskare ansåg då att porrberoende kan spåras till beroendepersonligheter.

Sexlusten ökar

Ed Smith, som är skribent vid Vice, skrev en artikel om hur han upplevde en onanifri vardag.

”Jag fick mer arbete gjort, höll mitt hem städat, och kunde avsluta projekt där jag tidigare prokrastinerat. Jag insåg att en självpåkallad torrperiod var bättre för sinnet, kroppen och själen än kunnat ana.”, skrev Smith.

Han erkände även att det inte var helt enkelt, han fick distrahera sig med jobb och hobbys. Sexlusten ökade också markant under perioden.

Onani kan ändå vara viktigt

I Vice artikeln framkom dock även de positiva sidorna med onani. Jim Pfaus, psykologiprofessor vid Concordia University gav sin syn på ämnet.

”Det kommer inte döda dig att ge upp onani till 100 procent, men onani är ett väldigt bra mot stress”, sa professorn.

Han lyfte även fram lägre vilopuls och mer kreativitet som två fördelar med onani.

Det verkar alltså finnas både positiva och negativa följder av att avstå från onani. Men om du ligger efter i jobbet eller skjutit upp städningen hemma ett tag så kanske en liten ”torrperiod” gör susen för motivationen!

Annons
Dela på Facebook