Intressant

Expertens uppmaning: Därför bör kvinnorna sköta all grillning i sommar

Annons
av nuntium
14 augusti, 2020
Annons

Sköter din man alltid grillningen på sommaren? Då borde du ta över, menar matexperten!

Grillning är ett måste under sommaren och i många hushåll är det mannens uppgift att stå där nöjt vid grillen med en öl i handen. Men behöver det verkligen vara så?

Annons

Enligt matexperten Richard Tellström borde vi egentligen byta rollerna och låta kvinnorna stå vid grillen i sommar, skriver sajten Baaam.

Huruvida männen vill ge upp sin grillning är en annan femma…

Shutterstock

Kvinnan bör sköta grillen

Även om det är betydligt vanligare att männen sköter grillen så menar Richard Tellström att det egentligen borde vara tvärtom.

Han är docent i måltidskunskap och expert på svensk matkulturhistoria. Richard säger att kvinnor är mer lämpliga för uppdraget vid grillglöden.

– Generellt är kvinnor duktigare i matlagning än män varför grillningen borde göras av kvinnor. Det är nämligen svårare att grilla kött bra än att göra en sallad bra, så den som är minst duktig på att laga mat borde göra de enklaste uppgifterna. Män ska sannolikt syssla med salladen, säger Richard Tellström till sajten Baaam.

Richard Tellström. Källa: Wikipedia

Tog efter USA

Han berättar att ursprunget till varför män står vid grillen går en bit bak i historien.

– Det kan ha sin förklaring i att grillning och spettstekning utförts i slottsmiljö, där kockarna traditionellt var män, berättar Richard Tellström, som varit med i SVT-serien Historieätarna.

– När grillmiddagarna introduceras på 1950-talet i Sverige efter amerikansk förebild togs det amerikanska värdskapet vid grillen in också hos oss. Det har bidragit starkt till att grillningen får en koppling till männen, som visar upp hushållets värdskap och underhåller gästerna.

Pixabay

Richard slår fast:

– Det är det heteronormativa samhället som gjort uppdelningen om hur trädgårdsgrillningen ska gå till.

Vad tycker ni, ska mannen eller kvinnan sköta grillningen i sommar? Kommentera och dela gärna vidare!

Annons
Dela på Facebook