Hälsa

Expertens besked inför fästingsäsongen: ”Det går att få fästingar redan nu”

av nuntium
29 mars, 2020

Trots att vårvärmen lyser med sin frånvaro så finns redan risken för fästingbett, menar biologen Didrik Vanhoenacker.

I dagens världsläge är fästingbett förmodligen det sista du oroar dig för, men om du gillar att vara ute i skogen och röra på dig så är det en bra idé att se upp.

Annons

Fästingar är irriterande rackare som både är svåra att upptäcka och försvara sig mot. De är helt enkelt ett negativt inslag i annars härliga vår och sommarmånader.

Även om vi främst förknippar fästingattacker med varma vårdagar så finns risken för fästingbett redan nu. Och med tanke på att betten i värsta fall kan leda till långvarig sjukdom så är det alltid bäst att vara förberedd.

Så här skyddar du dig

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, så finns det vissa saker man bör se upp för inför fästingsäsongen.

– Om man plockar bär och svamp och då går ute i vegetationen kan man stoppa byxorna i strumporna. Det gör det iallafall lite svårare för fästingarna att komma åt hud och suga blod. Dessutom är det förstås bra att vaccinera sig mot TBE, säger han till Newsner.

Även om man kan bli biten redan nu så menar Didrik att risken ökar markant den närmsta månaden.

– Det går att få fästningar redan nu, men det blir mer aktiva fästingar när det blir varmare, framåt april-maj. Fästingarna har dessutom svårare att fastna på djur och människor innan det finns gräs och växter att krypa upp en bit på, säger Didrik till Newsner.

Annons
Dela på Facebook