Nyheter

Elev som var stökig släpades ut ur klassrummet – nu får skolan betala 10 000 i skadestånd

Annons
av nuntium
22 oktober, 2020
Annons

Skolan tvingas betala 10 000 kronor efter att en elev som varit störig släpats ut från klassrummet mot sin vilja.

Det hela började i början av 2018 då den första händelsen, av tre, började med att eleven tillsammans med några ytterligare barn ha dröjt sig kvar i klassrummen i stället för att gå ut på rast, rapporterar Expressen.

Annons

Eleven vägrade lyssna på lärarens uppmaning vilket ledde till att läraren i fråga lyfte ut eleven ur klassrummet och ner för en trappa.

Enligt Skånska Dagbladet ska eleven ha kallat läraren för “jävla apa”.

Flera händelser – samma elev

Några dagar senare skedde en till händelse, när eleven enligt Skolinspektionens utredning ska ha stört undervisningen genom att hamra med handen mot en bänk.

Samma lärare lyfte återigen ut eleven, som i samband med situationen klämde foten i en dörr.

Den tredje händelsen ägde rum efter att samma lärare bar ut eleven på grund av oordning i klassrummet. Innan eleven lyftes ut ska läraren ha tagit sönder en pappershandske som eleven gjort på sin tidigare skola och sparat.

”En balansgång”

En annan lärare som bevittnade händelsen uppfattade lärarens agerande som olämpligt, rapporterar Expressen.

Malmö tingsrätt anser att läraren agerat oproportioneligt i alla tre situationer samt att skolan brustit i att skapa en skolmiljö där eleverna känner sig trygga.  Malmö tingsrätt har nu beslutat att Malmö stad ska betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven, för kränkande behandling.

– Det blir en balansgång mellan lärarens fostrande roll och det som definitionsmässigt och enligt lagen utgör kränkande behandling mot en elev. Vid två av händelserna har pedagogen utsatt ett barn för kränkande behandling genom att bära ut hen ur klassrummet utan att avvakta om tidigare tillsägelse har haft önskad effekt, skriver Malmö tingsrätt i sin dom enligt Skånska Dagbladet.

Vad tycker ni, gjorde läraren fel i situationen? Kommentera era åsikter!

Annons
Dela på Facebook