Berättelser

Den enligt läkarna, ofarliga pricken – visade sig vara dödlig sjukdom

Annons
av nuntium
16 juli, 2019
Annons

Sommaren är mångas favoritårstid, med den tryckande värmen, varma vattnet och stränderna. Visst är det underbart att ligga och sola innan man tar ett svalkande dopp, men det gäller att vara försiktig när man vistas i solen.

Den 39-åriga kvinnan från Texas, USA vill varna andra för riskerna att vistas i solen. Bethany Gambardella-Greenway vet vad det kan innebära att sola utan solskydd. År 2015 var hon gravid och det var inga konstigheter förrän hon upptäckte den lilla fläcken hon hade i pannan.

Annons

Som så många andra kanske hade gjort, så brydde hon sig först inte om fläcken i pannan. Bethany trodde det var på grund av gravidhormonerna. När pricken inte försvann bestämde hon sig för att gå till en hudläkare som fick ta en titt på den. Läkaren menade att det absolut inte var någon fara.

Bildkälla: Facebook

Det gick en tid och efter ungefär 18 månader tyckte Bethany att fläcken började göra ont och dessutom blev den större. Så efter ytterligare ett besök hos läkaren, fick hon beskedet att hon hade fått en aggresiv form av hudcancer.

Som tur var kunde fläcken opereras bort, men cancern hade hunnit sprida sig. Eftersom det spridit sig till både skelettet och lymfkörtlarna fick Bethany påbörja immunterapi som är en relativ ny form av cancerbehandling, samt strålning.

Behandlingen var fruktansvärt smärtsam och hon hade ont i både halsen och munnen, hennes skinn värkte och hon fick stora sår. Tre veckor in i behandlingen, började hon tappa håret också.

Hon vädjar nu till alla:

Bethanys mamma drabbades även hon av hudcancer, när hon var i ungefär samma ålder. Så det var inte helt oväntat att även Bethany skulle drabbas.

Nu vill hon vädja till de som älskar att gassa i solen:

”Snälla sluta sola. En solbränna är inte en hälsosam lyster, det är bara beviset på skadad hud”.

Dessutom uppmuntrar hon till att använda solkräm, för att de ska slippa gå igenom den smärta hon har tvingats göra. För tillfället är Bethany cancerfi och har fått avlusta sin behandling. Förhoppningsvis fortsätter det så även i framtiden, vi håller tummarna!

Bethanys historia är bara en av många och hennes varning är något som vi borde ta till oss.

Även om det är underbart att se att hon mår bättre idag, så är hennes varning något som vi alla borde ta till oss. Särskilt viktigt eftersom antalet hudcancerfall, malignt melanom, i Sverige, ökar. Dessutom är det också en av de vanligaste cancerformerna vi har i Sverige.

Annons
Dela på Facebook