Hälsa

Därför kan ett varmt bad vara bättre än vanlig träning

av nuntium
28 februari, 2019
Annons

Vad är mer avkopplande än ett långt varmt bad? Forskare säger att det kan finnas fler fördelar än att det är skönt och avkopplande.

Tydligen så är ett bad en riktig kaloribrännare. Det låter för skönt för att vara sant.

Annons

Ett skönt bad lockar betydligt mer än ett svettigt och ansträngande träningspass. Och vid just sånna tillfällen så behöver du inte få ångest för att du hellre väljer ett avkopplande bad.

Hälsofördelarna med att ta ett varmt bad är många, betydligt fler än vad du kanske tror.

Märkte en positiv effekt

En timmes bad motsvarar en halvtimmes promenad, vilket är ungefär 140 kalorier.

BBC har skrivit om studien som har genomförts av Steve Faulkner vid Loughborough University. Han satte 14 män på en cykel och lät dem cykla i en timme, därefter fick de ta ett avkopplande 40 graders varmt bad.

Männen förbrände mer kalorier genom att cykla än att bada. Men man märkte en väldigt positiv effekt på blodsockret hos de personerna som hade tagit ett varmt bad.

– Överlag påverkades blodsockret på ett liknande sätt för båda aktiviteterna. Men efter en måltid, när blodsockret når sin topp, låg de tio procent lägre när deltagarna badade jämfört med när de tränade, skriver Steve Faulkner i The Conversation.

Han menar också att det varma badet har en antiinflammatorisk effekt på kroppen, och att det kan hålla kroniska inflammationer borta.

– Den här typen av aktiviteter, som att bada varmt eller basta, kan ha hälsofördelar för människor som inte har möjlighet att träna regelbundet, skriver han.

Dela på Facebook

Annons