Kärlek

Dåliga vanor i relationer – dessa ska du undvika till varje pris

Annons
av nuntium
19 februari, 2020
Annons

Ett hälsosamt förhållande baseras på hängivelse, respekt och kommunikation. Det finns dock hot, som rutin och oärlighet, som är säkra sätt att ta kål på kärleken och relationen.

Kärlek kan dö lika snabbt som den uppstår, och många av oss inser inte att vissa attityder och dåliga vanor i relationer är säkra vägar mot separation.

Annons

Känslan vi kallar ”kärlek” är ett nyligen sått frö som behöver vatten och näring för att överleva och växa. Du måste ta hand om det, ge det tid och anstränga dig för att försäkra att det växer och blir så vackert det kan bli.

Om du är förälskad är det viktigt att känna till dessa dåliga vanor i relationer så att du kan sky dem som pesten.

Fem dåliga vanor i relationer

En relation är mellan två människor och kräver ansträngning och hängivelse från båda för att överleva. Alla som önskar leva tillsammans måste även respektera varandra.

Detta kräver ansträngning eftersom man måste skjuta sitt ego och sin stolthet åt sidan tillsammans med förutfattade meningar.

En relation är ett lag med två spelare. För att spela spelet måste ni båda vara aktiva och göra vissa eftergifter. Ni måste även etablera gränser och respektera dem. Det är det enda sättet att skapa en balanserad relation.

Så vilka är de fem dåliga vanor man måste undvika i relationer?

1. Svartsjuka

Att känna sig svartsjuk ibland är normalt. Det är logiskt och resonligt att vara rädd för att förlora någon som betyder mycket för oss. Men när denna känsla blir extrem och oresonlig för den bara med sig negativitet.

Är det inte tragiskt att de flesta ”passionsbrotten” har att göra med en persons behov att äga någon annan?

Svartsjuka är inte smickrande, utan tar något vi älskar och gör det till ett objekt vi måste vakta, likt en hund och dess matskål. Det inkluderar även misstro mot varandra eller vårt eget värde.

Därmed påverkar det de två viktigaste pelarna i en relation: tillit och respekt.

I extrema fall leder svartsjuka till att en av medlemmarna i relationen försöker minska friheten hos partnern. Om man agerar på detta sätt kommer man snabbt ta död på harmonin och balansen.

2. Att låta relationen bli för rutinmässig

Rutin är relationens värsta fiende. Det kan leda till tristess och känslor av frustration, och kan leda till sämre kommunikation.

Om du inte tar till åtgärder kan du börja känna dig bitter och isolerad från din partner, trots att ni sover i samma säng. Det finns inget värre än att känna sig ensam för att man känner sig ignorerad av sin partner.

Om du fortfarande bryr dig om din relation måste du se till att ta hand om den växt av kärlek som ni planterat. Ni måste hitta saker att göra tillsammans.

Gör saker som säger att ni fortfarande älskar och bryr er om varandra. Ni kan utöva t.ex. utöva yoga, pilates eller dans.

Men ni måste även hänge tid åt er själva. På så sätt har ni tid att börja sakna varandra och längta efter den andras sällskap.

Man kan till och med planera resor att överraska den andra med. Använd fantasin för att väcka önskan att återigen tända flamman och förnya ert band.

3. Oärlighet

Tillit är en av grunderna för varje hälsosam relation och oärlighet är dess värsta fiende.

Det är naturligtvis bättre att alltid försöka säga sanningen varsamt, även om det kan leda till konflikter. Det är alltid bättre att vara uppriktig och acceptera konsekvenserna.

Att ljuga är att riskera att förstöra sin partners tillit.

Oärlighet kan lösa upp känslan av kärlek som en av de viktigaste pelarna för relationen. När du har blivit påkommen med en lögn kommer den andra personen otvivelaktigt börja tvivla på dig.

4. Kritik och klagomål

En relation uppstår mellan två personer, och denna relation är helt unik. Därför varken kan eller bör man förvänta sig att en relation ska utvecklas som dina tidigare relationer har utvecklats.

Detta är en annan person som har erfarenheter som skiljer sig från dina, och vars tankar och agerande skiljer sig från dit oavsett hur mycket ni har gemensamt.

Att förvänta sig att ens partner ska bete sig exakt som man väntar sig är därför fel, oresonligt och ibland till och med toxiskt. Om du konstant klagar och kritiserar kommer relationen försämras.

Det är mycket bättre att kommunicera och ha konstruktiva konversationer för att nå överenskommelser som fungerar för er båda.

5. Otrohet

Det finns inget annat sätt att säga det: otrohet är ett svek. Om du är typen av person som inte kan eller vill vara monogam så måste du tydliggöra det så fort du börjar dejta någon.

Om ni inte kommit överens om ett öppet förhållande kommer den andra parten med all rätt ta otrohet som ett enormt slag mot grunderna i relationen: tillit, respekt och kärlek.

Notera att otrohet kräver lögner och brist på hängivelse. Den andra personen kan dock även uppfatta det som brist på integritet, själviskhet och oärlighet.

Oavsett om personen är villig att stryka ett streck över det, kommer något ha brustit för alltid i relationen.

Om du vi bibehålla er kärlek och få ett varaktiga, harmoniskt förhållande så måste du veta vad detta snedsteg kan resultera i. Är det värt att riskera er familj?

Kom ihåg att detta är ett av de hårdaste slagen för personer som väntar sig monogami, så risken för ett påföljande uppbrott är överhängande.

Skada inte din relation

När du verkligen älskar någon och vill ha denna person i din närhet så måste du respektera personen som individ, som partner och som någon som litar på dig. Vederbörande är inte förpliktigad att förlåta svek.

Även om personen är villig att göra det så är det inte alltid möjligt.

Kom alltid ihåg att relationen är som en levande varelse vars hälsa du måste skydda. Du måste vårda den med kärlek, respekt och äventyr. Håll den känsla av kärlek som förenade er vid liv.

Annons
Dela på Facebook