Hälsa

Blir du galen när folk smaskar? Här är anledningen

Annons
av nuntium
27 augusti, 2020
Annons

Blir du rasande när folk i din närhet smaskar? Eller kan du inte koncentrera dig när någon andas tungt bredvid dig? Då finns risken att du har den okända diagnosen misofoni, skriver BBC.

Misofoni betyder ”hat av ljud” och som namnet antyder så är människor med diagnosen väldigt känsliga mot vissa ljud. Det kan räcka med att någon i närheten tuggar på ett knäckebröd för att framkalla ångest hos någon med misofoni.

Annons

För personer med misofoni så frisätts adrenalin när man hör ett triggande ljud och adrenalinet kan ge spänningar i muskler, skakighet och snabba andning som är väldigt besvärande för någon med misofoni.

Att försöka stoppa och dämpa ångestkänslorna är väldigt svårt och kan leda till att man isolerar sig från sociala sammanhang där triggande ljud kan förekomma.

Pixabay

Vad beror misofoni på?

Människor med misofoni har en del av hjärnan som sammankopplar våra sinnen med våra känslor överaktiv, vilket gör det lätt att triggas av irriterande ljud.

Diagnosen är faktiskt betydligt vanligare än man tror, enligt en studie som BBC hänvisar till så kan upp till 20 procent av befolkningen lida av misofoni i någon utsträckning.

Det är inte helt fastställt hur man kan bota misofoni, men kognitiv beteendeterapi har visat sig hjälpa i vissa fall.

Annons
Dela på Facebook