Är du ofta sömnig när du vaknar? Experten berättar hur du slipper morgontrötthet
Känner du dig trött på morgonen, hur mycket du än sover? Det finns faktiskt en förklaring.
Brukar du vakna jättepigg varje morgon och hoppa upp ur sängen? Då kan du sluta läsa, men för oss andra som snoozar en timme innan det är dags att gå upp och ständigt lider av morgontrötthet så finns det faktiskt en förklaring. Dessutom får vi också tips på hur det kan undvikas!
Sömnforskaren Daniel Gartenberg berättar att orsaken till att man känner sig supertrött på morgonen heter ”sömntröghet”.
Det är ett tillstånd man ofta hamnar i när man vaknar och som kan hålla i sig i flera timmar. Det är därför vi känner oss som zombies på förmiddagarna.
Bästa sättet att undvika sömntröghet
Daniel menar att det finns två saker som kan förvärra den supertrötta känslan på morgonen:
1. Om du lider av sömnbrist.
2. Om du vaknar mitt i din djupsömn.
Hur undviker vi då att vakna mitt i vår djupsömn? Det enkla svaret är att helt enkelt gå och lägga sig tidigare. Desto fler timmar du sover, desto mindre risk att vakna under djupsömnen.
– Det rätta sättet är att vakna gradvis. Exempelvis iPhones har en sådan funktion att du ställer in tiden för när du vill vakna. När larmet drar igång så börjar den lågt och försiktigt, och stiger sedan successivt under en tio-minutersperiod. Har du inte haft en god natts sömn, tar det längre tid för dig att vakna, säger Gartenberg till Quartz.
Bli kvitt groggy-känslan
Vanligaste orsaken till att du känner dig groggy länge på morgonen är alltså för att du hastigt vaknat från en djup sömn.
Men om du sover som du borde, så är risken att drabbas mindre. Varför? Jo, när kroppen sover 8,5 timme per natt så har du ingen djupsömn i slutet av sömnen.
En mer utvilad person som sover bättre löper därför betydligt mindre risk att vakna mitt i djupsömnen, och slipper bli helt groggy!