Skoj

Anti-islamisk grupp demonstrerade i Norge – då fick pensionären nog och gjorde detta

Annons
av nuntium
29 september, 2017
Annons

Rasism och nazism står åter på agendan – mer än någonsin i Europa sedan 1940-talet. SIAN (Stoppa Islamiseringen Av Norge), det vill säga norrmännens motsvarighet till svenska Nordiska motståndsrörelsen, har rört upp många känslor i grannlandet. Det främlingsfientliga partiet grundades för nio år sedan, och exakt vilka känslor de rör upp kan du bara fråga Louis Eriksen om.

Den norska motsvarigheten till Nordiska motståndsrörelsen hade en demonstration på ett torg i Kongsberg. Och som alltid när den här typen av demonstrationer äger rum blir folk upprörda – speciellt en viss pensionär.

Annons

Louis Eriksen satt på ett kafé och drack en kopp kaffe vid Kongsbergs torg i Norge, när han lade märke till att SIAN höll på att demonstrera alldeles närapå, med stora plakat som förtryckte islamismen där det påpekades att religionen kränker på friheten.

En stark medborgare

Louis varken sympatiserar eller delar några som helst åsikter med det så kallade partiet, och valde att vara en ordentlig medborgare och ta ställning. Men istället för att skrika, bua eller kasta något, så valde han demokratiskt att gå fram tyst till demonstranterna, lyfte sakta på handen och visade upp ett starkt finger som helt klart sade mer än alla motargument.

Nu sprids fotot av den 76-åriga mannen som en raket på sociala medier, där han hyllas som en hjälte för sin spontana och klockrena handling.

– Jag reagerade spontant. Mitt finger kom upp automatiskt, säger Louis till den norska nyhetsbyrån NRK.

Är själv spanjor

Louis är själv av utländskt påbrå, då hans föräldrar är spanjorer som flydde till Norge efter det spanska inbördeskriget. Han är – precis som vi på Nuntium – helt övertygad om att han handlade rätt, som på ett ändå relativt fredsbevarande vis tog ställning mot demonstranterna och rasismen.

Förhoppningsvis blir det samma typ av reaktioner mot Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer som kommer att äga rum i Göteborg under lördagen, i samma veva som bokmässan är. Det vill säga en lugn – men samtidigt kraftfull – handling. Mer än så ska inte behövas, och mer uppmärksamhet än så ska demonstranter med rasistiska åsikter inte behöva ägnas.

Vad tycker du? DELA artikeln med dina vänner om du håller med Louis!

Annons
Dela på Facebook