9 saker ditt snor säger om din hälsa

Publicerades den 4 mars, 2018
Annons

Att hitta rätt symptom kan hjälpa dig att få rätt diagnos för förkylning eller influensan. Allt handlar om färgen och konsistensen på ditt snor och snorkråkor – de kan vara klara, klibbiga eller till och med illaluktande. Genom att titta på dem kan du avgöra vad som är fel med din hälsa och sen gå till doktorn.

Vi har sammanställt 9 olika typer av snor och snorkråkor för dig att upptäcka vad de betyder.

9. Klart och rinnande

Om du har genomskinligt och rinnigt slem från näsan så betyder det att du är frisk. Denna typ av slem hjälper dig att bli av med föroreningar och damm. Det innehåller proteiner och antikroppar som slåss mot de virus och bakterier som kan komma in i dina näsborrar. Men ibland kan det vara ett tecken på en allergi, speciellt om din näsa kliar och du nyser.

8. Klart och tjockt

Denna typ av slem (eller snor) sägs vara ett tecken på kronisk allergi. Det täpper igen din näsa och du kan till och med få svullen näsvävnad. Att gå till en öron-näsa-halsläkare eller en allergiläkare kan lösa dina problem.

7. Vitt

Denna lilla filur dyker upp när du är förkyld – den vita färgen uppstår på grund av uttorkning av insidan av din näsa vilket gör att slemmet blir vitt och ”dimmigt” i färgen.

6. Gult

Om du upptäcker att färgen på dina snorkråkor har blivit gult så gör du bäst i att vila och dricka mycket. Det är ett säkert tecken på en vanlig förkylning. Den gula färgen beror på de döda vita blodceller som har kämpat mot viruset – de hamnar i ditt slem när de är klara med sin uppgift.

5. Grönt

Grönt snor är definitivt din vän när det kommer till att slåss mot förkylningar. Det är ett tecken på att din kropp gör sitt bästa för att bli av med infektioner. Om symptomen däremot kvarstår längre än 10 dagar så ska du gå till doktorn då det kan vara ett tecken på en bakteriell infektion.

4. Rosa eller rött

Rosa kan vara en fin färg men den är definitivt inte ett bra tecken. Den tyder antingen på att du har blivit skadad (t.ex. en bruten näsa) eller att du har snutit dig för hårt. Oavsett så ska du besöka en doktor om blodflödet inte har upphört efter en halvtimme eller om du tycker att det är för mycket av det. Om det är ett småbarn som har näsblod på det sättet ska du däremot uppsöka läkare på en gång.

3. Brunt

Möt herr Snor. Herr Brunt Snor uppstår när gammalt blod i systemet torkat ut eller om du har andats in smuts. Att rengöra dina näsborrar med en saltvattensprej kan hjälpa i så fall.

2. Nästan svart

Om du inte röker marijuana eller cigaretter så kan nästan svart snor eller snorkråkor vara ett tecken på en svampinfektion i ditt system.

1. Klibbigt, illaluktande och missfärgat

Herr Klibbig Stinkig är troligtvis ett tecken på kronisk bihåleinflammation. Oupphörlig svullnad av näs- och halsvävnad gör så att det produceras för mycket slem vilket resulterar i denna typ av snor. Det rekommenderas att du uppsöker en öron-näsa-halsläkare om antibiotika och andra behandlingar för infektioner/virus inte hjälper.

Bonus

Så om ditt snor är vitt, grönt eller gult så är det troligt att du har upplevt en rinnig näsa. Herr Rinnäsa är ett tecken på förkylning eller infektion. Besök en doktor om symptomen kvarstår längre än 2 veckor.

Du har nu sett 9 typer av snor och snorkråkor. Dela vad du tycker att ditt säger om din hälsa just nu. Om det är grönt eller nästan svart, snälla uppsök en doktor.

Se klippet här under:


Andra läste även:


Alla på trottoaren kollar upp mot balkongen - då kastar pappan ut barnet från 5:e våningen

15 saker vi brukade leka med innan tekniken kom och tog över

4-åringen är sekunder från döden – det mannen gör har nu spridit sig över hela världen!

8 hemska saker din kille gör för att kontrollera dig

Svenske Ingemars hemmabygge sprids som en löpeld på nätet. Kolla hur genialt det här är!

21-åringen äger ett företag värt över 10 miljoner — sen inser människor att han har Downs syndrom

Två berusade män sparkar på motorcykeln — då kliver motorcyklisten av och gör det oväntade

Så är kärlekslivet före och efter 30 - här är världens ärligaste förklaringar

Efter att ha läst detta kommer du aldrig mer att slänga bort ett lökskal – det här är så smart!

14 annorlunda saker som killar tänder på hos tjejer – som vi inte hade en aning om

Veterinären slår larm: Kolla din hunds mun omedelbart - det här är hemskt

Liv beställde mat från Max — när hon precis börjat äta inser personalen det stora misstaget: ”Äckligt”

Mannen kollar temperaturen i bilen – när han ser vad som finns i baksätet krossar han rutan

Hustrun såg detaljen i den här bilden – då begärde hon skilsmässa omedelbart