Intressant

5 saker du gör när du sover – som du inte har en aning om

av nuntium
26 juli, 2019
Annons

Ni som tror att ni sover ljudlöst och helt stilla under nätterna får nog tänka om. Tydligen så har vi en massa konstiga saker för oss under vår sömn, enligt forskning.

Det kan vara ganska svårt att veta vad man har för sig på nätterna egentligen, eftersom man själv sover. Din partner kanske stör sig på att du snarkar eller rör dig i sömnen, men de flesta har faktiskt mer för sig under natten än så.

Annons

Sajten Medical news today har samlat 5 vanliga saker som vi gör när vi sover, men som vi kanske inte riktigt har koll på.

Vissa av sakerna är ganska angenäma, medan andra kan vara direkt farliga, till exempel att gå i sömnen. Läs igenom listan nedanför och se om du känner igen dig i några av sakerna.

1. Svär i sömnen

Att prata i sömnen kan vara lite pinsamt om du sover med andra personer. Som tur är så är det oftast svammel som är svårt att förstå som kommer ur din mun, men inte alltid, ibland kan en och annan svordom hoppa ur dig också.

”De som pratar i sömnen gör det oftast lite och sällan men det kan variera från person till person. Från vissa hörs små ljud som inte går att förstå medan andra säger hela fraser och begripliga meningar. De kan till och med komma frekvent och vara som långa tal som låter argt eller fientligt”, förklarar neurologen Shelly Weiss i sin bok ”Parasomnias” skriver Medical news today.

Bildresultat för cursing photo

Går i sömnen

Om du haft någon partner eller familjemedlem som gått i sömnen så vet du att det både kan vara komiskt och skrämmande. Då sömngång oftast sker när du sover som djupast så är det väldigt svårt att få kontakt eller väcka en person som går i sömnen. Enligt Medical today så är det numera faktiskt vanligt att smsa i sömnen, vilket kan leda till oönskade situationer.

”Episoder börjar ofta med individen sitter upp i sängen, rotar bland sängkläder, beter sig på ett förvirrat sätt innan de går ut ur sängen och börjar långsamt gå runt. Ögonen är vanligtvis öppna, ofta med en förvirrad ”glansig” stirrande blick”, skriver neurologen Shelly Weiss.

Man Sleeping on Gray Bench

Källa: Pexels

Sexsomnia

Man kan både onanera eller till och med ha sex under tiden man sover, utan att man märker det. Så nästa gång din partner verkar lite extra sugen på natten så är det inte helt säkert att hen kommer ihåg det dagen efter.

Sexsomnia

Källa: Unsplash

”Faller” i sömnen

Detta fenomen är något de flesta känner igen sig i. Faktum är att 60-70 procent av alla vuxna upplever en känsla av att ”falla” precis innan man somnar. Det har att göra med nerver och att musklerna rycker till väldigt snabbt.

White and Black Floral Textile

Rör sig

Om du har en hund eller katt så kan man ibland se på deras rörelser när de sover att de drömmer. Det är faktiskt samma sak för människor då vi ibland rör vår kropp kraftigt i samband med att vi sover, oftast kopplat till en dröm. Precis som i fallet ovan så kan orsaker vara stress, koffein, nikotin och ångest.

Woman Lying on White Textile Touching White Pillow

Källa: Pexels

Vi håller alltså på med betydligt mer än vi tror under nattens sovtimmar. Om du känner igen dig så kan vi lugna dig med att de här sakerna är helt normala och sker hos många personer!

Dela på Facebook

Annons