Intressant

10 saker som du absolut inte bör ha på Facebook – ta bort detta direkt

av nuntium
8 januari, 2018
Annons

Facebook är fantastiskt och bara i Sverige finns det ungefär 5 miljoner registrerade användare. Men vad många kanske inte känner till med Facebook är att det finns flera okända faror. Här har vi 10 saker som du borde ta bort omedelbart från din Facebook.

Det är nyhetssajten Indy500 som var först ut med att publicera denna lista om några saker som du bör ta bort från din Facebook som blev väldigt populär, varpå att vi ville dela den med er också.

Annons

1. Födelsedag

Det finns egentligen ingen anledning att visa ditt födelsedatum utåt. Detta är en viktig del av pusslet som kan leda till att kriminella får tillgång till ditt bankkonto och andra känsliga personuppgifter.

2. Telefonnummer

Har du tur så kan du bli uppringd av en snäll och trevlig beundrare, men med lite otur så får du en stalker efter dig. Det är bara onödigt.

3. De flesta av dina ”vänner”

Enligt Robin Dunbar, som är professor i psykologi, kan människor max ha 150 relationer som är stabila.

Efter att ha granskat 3 375 användare på Facebook så kom Robin fram till att majoriteten av dessa inte är pålitliga. Endast 4,1 av dessa räknades som pålitliga och 13,6 uttryckte sympati i händelse av en emotionell kris.

4. Bilder på dina barn/yngre syskon

Victoria Nash på Oxford Internet Institute ställde nyligen en fråga som är väldigt bra som många borde ha med sig i bakhuvudet:

– Vilken typ av information om sig själva vill barnen se senare i livet?

Förr så behövde man inte tänka på sådant lika mycket men idag så är det någonting som man absolut bör ta en funderare på.

5. Platstjänster

Har du en tillräckligt ny lur så har du platstjänster tillgängligt på den. Om du har platstjänster aktiverat hela tiden så finns det stor risk att du kan spåras i varje steg du tar – information som kriminella gärna drar nytta av.

6. Akta dig för chefen – du syns överallt!

Har du lite otur så kan du få sparken för att chefen ser ett inlägg du gör på sociala medier. Chefen på ditt företag kan mycket möjligt spana in din profil på Facebook och då se saker som kanske inte alltid är så kul.

Det går att blockera vissa användare och du bör överväga om du ska blockera din chef – för att vara på den säkra sidan.

7. Undvik att checka in hemma

Om du checkar in hemma så vet plötsligen miljontals med människor var du bor. Detta kan i ett senare skede användas på fel sätt.

8. Berätta inte var och när du åker på semester

Semesterfirare som delar med sig av sina planer på Facebook löper större risk att inte få ut full försäkring. Detta menar ekonomisajten This is Money.

Hur detta är i Sverige är dock oklart men en sak som är säkert är att det inte är smart att berätta för potentiella tjuvar när ens bostad kommer vara tom.

9. Bilder på flygbiljetter

Många väljer att skryta med sin resa genom att ladda upp bilder på sina flygbiljetter. Men gör inte detta då det innebär vissa risker. Till exempel så är streckkoden för varje flygbiljett unik och denna kan användas för att få fram personuppgifterna som du givit till flygbolaget.

10. Kortuppgifter

Det känns rätt logiskt men det kan vara lätt hänt att man råkar lägga upp bilder på sitt kontokort. Så var försiktig.

Dela gärna denna artikel med dina vänner så de också får en chans att rätta till detta.

Dela på Facebook

Annons